Bakpulver i köket!

Så var det då dags att invänta vår vän från Aude Aero Project som dök upp vid 10-tiden och direkt började etableringen. Utanför på tvärgatan rue St Martin, placerades en 300-liters bensindriven kompressor…

restaurering hus frankrikeoch inne i vår hall den andra delen av maskineriet som bestod av behållaren för bikarbonaten (bakpulvret) och en avfuktare för tryckluften eftersom bikarbonat är extremt fuktkänsligt.

bikarrbonat blästrimg södra frankrikeBikarbonaten levereras i 25 kilos säckar och är egentligen avsedd att vara kosttillskott för kor och får men just denna typ av bikarbonat har kristaller som är pyramidformade vilket gör det extra lämpligt för blästring jämfört med traditionellt bikarbonatspulver som har runda partiklar. (Kossor får ibland ett par deciliter per dag vilket har samma funktion som Losec ungefär).

frankrike restaurering medeltidEfter ett kort test med ett annat blästermedium nämligen vulkansand kunde vi glädjande nog konstatera att bikarbonat var det mest lämpliga för våra innertak.

Och var passar bikarbonat bättre än i ett kök så det var där vi började. Att blästra är förvisso ett ganska smutsigt jobb som kräver både hörselskydd, andningsmask och skyddskläder och ljudet från kompressorn var påfallande. Dock är bikarbonat ett betydligt snällare och lättare blästerämne än sand. Av det som blir kvar på golvet är ungefär 50 % det som blästrats bort och 50 % bikarbonat.

Frankrike hus blästring.jpgMunstycket med dödmansgrepp

sodablästring aerogamme frankrike.jpgSå var vi då igång

Förändringen blev i mina ögon påfallande och vid slutet av dagen fick jag prova på att blästra ren en ekbjälke och kan konstatera att man ganska snabbt får in tekniken. Detta lovar gott eftersom jag tänker köpa minivarianten av detta system och använda för övrigt trä i huset.

aerogamme frankrike husEfter väl förrättat värv dag ett drog sig vår vän tillbaka till Castelnaudary och lovade att vara på plats nästa dag för att ta sig an salen.

 

 

9 reaktioner på ”Bakpulver i köket!

  1. Pingback: Fransk fönsterrenovering | hus i frankrike

  2. Pingback: Halvvägs till salens målade plafond! | hus i frankrike

  3. Pingback: Nyårstankar två år in i vårt projekt! | hus i frankrike

  4. Pingback: Medeltida ek på tvären | hus i frankrike

  5. Pingback: Då och nu – förvandlingen | hus i frankrike

  6. Pingback: Gestaltning med strukturspackel | hus i frankrike

  7. Pingback: Köket börjar ta form! | hus i frankrike

  8. Pingback: KÖKET då och nu | hus i frankrike

  9. Pingback: Live från Languedoc! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s