Destilleriets Törnrosasaga

distillerie 1

Ett par av våra vänner i byn som bor här på heltid, flyttade hit några år innan vi kom och bor i ett stort vackert hus nära floden. Men för ett tag sedan förvärvade de en av byns välkända och klassiska fastigheter, det gamla kooperativa destilleriet. Detta med ambitionen att väcka denna gamla fina industribyggnad ur sin törnrosasömn.

destilleri skylt frankrikeDestilleriet med den klassiska skylten. Bild: Google

Destilleriets historia sträcker sig tillbaka till 30-talet då man bildade många av de kooperativ som finns i Languedoc idag. Detta för att effektivisera vinproduktionen. Som i alla länder har den statliga kontrollen av sprittillverkning varit noggrann och i Frankrike var det fram till 1512 apotekarna som hade ensamrätt att bränna brännvin (eau de vie) därefter reglerades det i olika lagar och på 1900-talet hade snart varje kooperativ ett eget destilleri.

distillerie peyrtiac industrieHisnande industriella volymer hittar man inne i huset!

Senast vi var i Peyriac fick vi en unik rundvandring i huset och en inblick i renoveringens planering och fortgång. Destilleriet ligger med en magnifik utsikt över Montagne Noir och har stora ytor och spännande rum att utveckla till en fantastik privatbostad.

vue peyriac momntagne noirUnderbar vy från huset mot Montagne Noir.

vattentorn distillerieVem vill inte ha sitt eget vattentorn?

våg distillerieCharmig detalj; den gamla vågen där man vägde in druvresterna.

Historiska hus av alla epoker har en speciell charm och vi återkommer ständigt till medeltiden då vårt hus byggdes. När man är hemma i Sverige är det lätt att förlora sig i drömmar om medeltiden antingen det är undersköna vackra skrifter från denna tid…

eller fakta från den grymma verklighet som präglade vardagen för många och säkerligen för vårt hus ägare också.

Vi har vid två tillfällen i några av våra absolut mest läsa ainlägg, jämfört hur många hus man kan få i Peyriac för ett hus i Bromma i den här och denna episod men det är ju för svårt att motstå att konstatera att för detta medeltida hus (ett av få i Sverige) i Visby som är till salu nu får man 144 hus i Peyriac som vårt!

Dela gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

6 reaktioner på ”Destilleriets Törnrosasaga

 1. Det är stor skillnad på kultursyn det är mellan länderna, fransmän värnar mera om kulturarvet vill jag påstå. Ändå är kulturhistoriskt intressanta byggnader så mycket billigare i inköp i Frankrike! Gäller det landsorten och inte större städer, tro…
  Handlar det om traditionella byggnadstekniker – stenbyggeri kontra träbyggnader? Stenhus blir äldre än trähus, det finns fler bevarade stenhus än trähus.

  Gillad av 1 person

  • Jag tror din analys är riktig, det finns ett så oerhört mycket större antal medeltida hus kvar jämfört med Sverige eftersom de bygger av sten, Fransmännen är helt klart betydligt mer kulturella på många plan och kulturen tar för de flesta en större plats än hos oss. Samtidigt finns det en större efterfrågan på ”nytt och fräscht” kanske samma reaktion som vi hade i många städer på 60-talet som en reaktion på gamla lort Sverige, de har ju haft ett krig med allt vad det innebar av senare ut/ombyggnad av många bostäder.
   Vänligen
   JP

   Gillad av 1 person

 2. Vilken underbart vacker bok. Nog för att Visby är en fin stad och huset restaurerat fint meeen, här kommer det stora mennet. Klimatet i södra Frankrike är bra mycket bättre och man slipper mycket av nybyggnationerna som finns utanför ringmuren i Visby. Byarna är levande och man måste inte bosätta sig i någon stad om man nu inte vill det för att få bra service.

  Gilla

 3. Pingback: Entréskåpets metamorfos | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s