Vi har ju med ganska hög sannolikhet uppskattat byggnadsåret för vårt hus till 1498 med bland annat dendrokronologiprover som underlag. En tid i Europas historia då medeltiden övergick i renässansen och utvecklingen tog stora steg.
Samtidigt i dåvarande norra Danmark (nuvarande Skåne i Sverige) så startade 1499 byggnationen av Glimmingehus som vi hade glädjen att besöka häromdagen. Borgen är Nordens bäst bevarade medeltidsborg med i princip orörd struktur.
Glimmingehus byggdes av Riksrådet och Amiralen Jens Holgersen av ätten Ulfsund som under sin tid som länsherre på Gotland med ganska rymligt samvete (lite som Prins John i Robin Hood-legenden) berikat sig ordentligt. Så till den grad att han kunde gifta sig med en av Sveriges rikaste ungmör vid denna tid, Margareta Trolle år 1498. Året därefter lade han den 2 maj grundstenen till Glimmingehus.
”Jag är en kämpe, stark och stor, från Gulland (Gotland) jag till Skåne for.”
En av få avbildningar av Borgherren är den ovan som återfinns på en sten ingjuten i väggen på andra våningen. Borgen byggdes bland annat av 250 ton sten importerad från hans Gotland och den stod färdig år 1505 då det nått den imponerade höjden av 26 meter.
Fasaden mot borggården med de omtvistade små hålen som kanske fyllt nedan funktion.
Rekonstruktionsbild av möjliga balkonger från Fastighetsverkets fina utställning.
Den storslagna entrén visar på innehavarens makt och väl inne i huset skulle besökaren på 1500-talets tidiga år finna en inredning som präglades av de dyraste föremål som fanns att tillgå i Europa vid denna tid såsom venetianskt glas, motivglas från Rhenområdet och spansk keramik.
Den välbevarade interiören med bastanta takbjälkar precis som i vårt hus, men lite större!
Bottenvåning med välbevarade fönstervalv och vackra stenväggar.
Men även om inredningen var av yppersta klass kunde vardagens för alla de som jobbade i borgen te sig ganska enkel som framgår av nedan film som berättar om livet i köket.
Borgen var som ett samhälle i sig och precis som nere i Europa omgavs den av många människor som fick sin utkomst här. I samband med bygget uppfördes en så kallad bygghytta där de kontrakterade frie murarna och andra yrkesmän utförde sina sysslor för att skapa denna ståtliga byggnad.
Bygghyttan som återskapats utanför Glimmingehus
En fransk illustration från 1463 som visar högreståndsdam övervakandes en bygghytta.
Såväl i vår lilla by i Frankrike som i Glimmingehus trakter var det oroliga tider och krig och försvar var en daglig verklighet för många vilket avspeglar sig i många av fynden på Glimmingehus.
Jens Holgersens berömda gravsvärd av vilka det möjligen kan finnas fler…
Knypplad spets unikt bevarad från Margareta Trolles gravsvepning
Ja, medeltiden kommer en verkligt nära när man ser föremålen som grävts fram och det faktum att det är 500 år sedan känns oväsentligt. Vad mer fascinerande är att vi själva nu äger en bit av Frankrike från samma tid och fått förmånen att förvalta detta under några decennier.
En En färgstark gycklare från utställningen får avrunda denna episod!
Utflykter som denna till Glimmingehus ger massor av inspiration och insikter och Statens Fastighetsverk har verkligen lyckats levandegöra medeltiden på Glimmingehus, välkommen på en virtuell visit och tidsresa vilket varmt kan rekommenderas!
Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!
Dela gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!
Tack mycket intressant och eftersom vi bott på Österlen under många år har vi naturligtvis även besökt Glimmingehus.
Lycka till med Ert bygge i vackra France.
GillaGilla
Tack Glad Sommar!
GillaGilla