Fransk Entrè!

Ett av våra mest lästa inlägg förra året var det om franska fönsters historia. En episod som också inkluderade en generös gåva från en av våra läsare, närmare bestämt skriften Lumière om just franska fönster, som hittills laddats ned i 1896 exemplar.

I denna episod med några tankar om hur vi skall bete oss för att förse vårt hus med en vacker ytterdörr med medeltida känsla istället för dagens 50-tals variant inspireras vi av en ny skrift från samme författare.

Vår nuvarande entrédörr från utsida och insida med överljuset i rutigt linjeglas från 50-talet.

När det gäller vår ytterdörr ser vi framför oss att behålla den befintliga dörren som är solid och troligtvis tillverkad av en lokal snickare men att förse den med ett nytt ytskikt i ek i ett utförande som är mer historiskt rätt och tilltalande.

Vi har under åren fotat dörrar av äldre ursprung runt om i Aude och på andra platser som kan ge en känsla och inspiration till att hitta utförandet på vår dörr. Nedan ett urval:

Men så kom då gåvan från Johan Näsström som författat ännu en liten innehållsrik bok om fransk byggnadsvårdshistoria. Ett måste för den frankofile renoveraren, eller för den delen för historikern.

Här fick vi direkt blodad tand och lutar nu åt varianten med liggande, kilsågade ekbrädor som ses längs ned till höger på uppslaget ovan. En tidstypisk och smart lösning där den nedersta brädan kan bytas vartefter den förstörs av regn och annat.

Samtidigt vill vi behålla dörrens överljus eller impost vitrée som vi just lärt oss det heter. En lösning som lär kommit först på 1800-talet, men är praktisk i mörka medeltida hus. Utmaningen blir att inkorporera denna glasöppning i den omgjorda dörren och naturligtvis byta glaset.

Två exempel på mycket tidiga överljuslösningar infattade i fasader.

Du kan ladda skriften Entrè, här i pdf, fritt som en gåva från Johan och husifrankrike.com. (OBS! Endast i svensk version). Önskar du ett tryckt exemplar finns ett fåtal att beställa från Johan på jonasstrom@icloud.com (24 sidor A4 med 58 färgbilder). Den kostar då 180:- SEK plus fraktkostnader, (som inom Frankrike är 4.30€ och till Sverige är 9.85€).

Noterbart är att det ofta fanns mycket smide på äldre dörrar såväl för funktion som utsmyckning (för den som hade råd). Vi ser framför oss att vår dörr får smidd spik vars huvuden kommer utgöra ett dekorativt mönster och sedan naturligtvis vår redan inköpta portklapp som ju dessutom håller den onde borta.

Nästa vecka bär det för oss av ner till Frankrike och Peryiac-Minervois för arbete på riktigt. Kasta gärna ett öga på några av våra tidigare episoder om dörrar:

Blå porten | hus i frankrike

En port till medeltiden | hus i frankrike

En port från La Redorte! | hus i frankrike

Dagens episod avrundas med bilden på vår uråldriga bykyrkas vackra dörr med väl arbetat lås.

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!