Magnifik port till medeltida hus i Paris som vinjett till denna inspirationsepisod.
Under vårt hus 522-åriga historia har entrédörren varit placerad på flera olika ställen i fasaden och framförallt haft många olika funktioner. Från att i början dels ha uppgiften att se imponerande ut i detta hus som sannolikt beboddes av någon ganska välbärgad och greven närstående, till att stå emot inte bara inbrott men också anfall av illasinnade fiender. Till att idag vara en välkomnande entré men naturligtvis också skydda från inbrott.
På vår väg att skapa ett hus som är trevligt att bo i på 2000-talet men med tydlig känsla av en tidsresa till medeltiden, kommer entrédörren att vara en viktig del och en första signal om att man träder in i en annan epok.
Porten idag med lite skavanker av tidens tand längst ned.
Nuvarande dörr är mycket välbyggd och det troligen senare delen av 1900-talets första hälft. Den är försedd med tre gångjärn vilket gör att vi bedömer att den skulle orka med en ny front i ek och att vi på det sättet kan skapa den dörr vi önskar. Entrén flyttades senast cirka 1 meter åt vänster under 1900-talet av något skäl och man kan fortsatt se spår av den tidigare entrén som vi berättar mer om i den här episoden.
I nedan kavalkad av dörrar med medeltida snitt och i vissa fall kanske till och med medeltida ursprung hämtar vi inspiration till en ny front.
Troligen från medeltiden och så många av dessa finns ej kvar – trä är förgängligt.
Definitivt från medeltiden, en dörr till skattkammare, Påvepalatset i Avignon (1300-tal)
Dörrar blir också gamla även om denna säkert inte är äldre än sent 1800-tal.
Viktigt är att bevara ljusinsläppet i dörrens ovankant dels för att vi behöver dagsljuset men också för att vi tror att denna lösning förekom även på medeltiden.
Dubbeldörr med ljusinsläpp och de klassiska rombiska spikhuvudena.
Enkeldörr med synliga smidda spikar och klassisk hög sparksockel.
Dörren med smidda gångjärn med dekorativa avslut.
Åldrig dörr med snudd på modernistiskt mönster i dekorationen.
En av de förebilder vi tittat på med hög sparksockel, ljusinsläpp och synliga spikar.
En andra förebild vad gäller inte minst färg och sockel.
Vi kommer att troligen att bevara det befintliga vackra brevinkastet även om detta är ett nyare påfund. Postgång har dock funnits i Europa sedan romartiden och La Poste de France föregångare grundades redan 1464 av Louis XI och hette la Surintendance générale des postes.
Lettres
Dagens episod avrundas med detalj av dörren till vår bykyrka och det utsökt vackra låset med utsmyckningar.
Synliga spikhuvuden och kanske något järnbeslag vore ursnyggt. Hade det passat i vårat hus så hade jag absolut insisterat på att ha det. Men ett hus som vårat med modernare snitt får ha den dörr som är.
GillaGilla
Så är det och varje tidsepok har sin charm. Beslag lär det bli!
GillaGilla
Hej, imponerande och spännande projekt ni har!
Jag är nyfiken vad det blev för dörr. Skaffar ni någon gammal som ni restaurerar eller finns det möjlighet att beställa arbete enligt valt design hos en snickare?
Lycka till i fortsättningen!
GillaGilla
Hej och tack!
Vi har inte kommit riktigt dit ännu men det lutar år att använda befintlig dörr och lägga på ett tunt lager ek och så kunna själva desigan fronten. Beror också på hur vi bedömer de tre befintliga gångjärnens möjlighet att bära ytterligare tyngd.
Vänligen
JP och Rita
GillaGillad av 1 person