Blå porten

Vår dörr till trädgården har varit föremål för ett par episoder tidigare och blev nu faktiskt det första av alla våra delprojekt som helt färdigställts. Har vi lagt för mycket tid på denna dörr? Ja, säkerligen men det är kärt besvär trots att den inte på något sätt bidrar till medeltidskänsla så fångar den upp det tidiga 1900-talets period av husets drygt 500-åriga historia. Vi har dessutom tänkt oss den lilla gården hållen i sekelskiftesstil.

Dörren är sannolikt tillverkad på 1900-talets första hälft av en lokal menuisier efter en typritning som var på modet då, med lite toner av jugend. De sex fönsterrutorna som tar upp väl över hälften av dörrens yta visar på hur viktigt ljusinsläpp var, och är, i dessa gamla hus. Minst tre av dem är gammalt blåst fönsterglas tror vi, men de nya köpte vi på Mr Bricolage i byn där de skär till exakt och snabbt.

Efter den genomgripande renoveringen för ett drygt år sedan då de ruttna nedersta 25 cm av originalträ byttes ut mot frisk solid ek och de två trasiga fönsterglasen ersattes, allt fönsterkitt gicks igenom, dörren grundmålades och en halva av dörrkarmen byttes till ny ek, har inget mer hänt förrän nu.

Det lilla regellåset återställt till sin forna glans och funktionalitet.

Först renoverades och renskrapades det lilla låset och ett fäste (som suttit någon annanstans i huset), för att återmonteras på slutet. Låset är märkt med en ankarsymbol och bokstäverna H D och är gissningsvis från tidigt 1900-tal.

Elegant svarvad ekprofil från den lokale snickaren.
Fastskruvad och ordentligt limmad till den tidigare lagade dörrdelen.

Sedan impregnerades den nya delen nedtill, med Woodbliss för att än bättre motstå fukt, svamp, termiter och annat otyg. Ett hål lagades med hemmagjord ”träfylla” av ekspån och lim. Sist monterades den profilhyvlade tjocka listen i lokal ek, nedtill som skall fungera som vattenavledare och dekor.

Gårdsdörren från gårdssidan före och efter slutmålning

Så dags att tejpa och måla. Sex fönster och två sidor blir 48 tejplängder, så det tar ett tag. Speciellt när de skall sitta rakt och 1 mm in på glaset för att få tätt. Sedan slutmålning med andra skiktet av den blå färg vi köpte sist på Eco Maison.

Gårdsdörren från insidan denna gång jämförd med utgångsläget 2015 (dock med målartejpen kvar som nu är borta)

Vi avrundar dagens episod med en fullmåne över huset sett från väster. En vy som sett i stort sett likadan ut i över 500 år om man bortser från grannhusen, el och gatubeläggning. Det första avslutade delprojektet för oss blir en liten milstolpe i husets långa facsinerande historia.

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!


6 reaktioner på ”Blå porten

 1. Ni verkar vilja bevara det gamla och genuina. Det förvånar mig att ni sätter stjärnskruvar i det renoverade beslaget på dörren. Jag säger som i sången i sången ”Det är de små, små detaljerna som gör det”.

  Gilla

  • Helt rätt och det var en eftergift av två skäl, dels för att jag inte hann gå till M Bricolage en gång till men också en känsla av att de rent säkerhetsmässigt har en större hållfasthet än de rundhuvade spikar som satt där innan. Kan ju faktiskt byta till ”vanlig” skruv. Vänligen JP

   Gilla

 2. Så otroligt fint och vilket arbete ni lagt ned för att bevara denna vackra dörr – och låset så underbart vackert och funktionellt👏🏻👏🏻👏🏻👍💖

  Gilla

 3. Följer med stort intresse ert ambitiösa arbete. Så spännande att läsa om ”blå porten”. Jag har en väldigt snarlik dörr som troligen också är snickrad efter någon typritning från tiden; spröjs, sex rutor och två speglar nedtill. Dörren är köpt på en lokal brocante här i Provence och även jag fick byta virke nedtill och också lägga till några centimeter för bättre passning. Jag tror din dörr är något äldre, hur spröjsen möts och de utanpåliggande speglarna på ”fulsidan” kan tyda på det. Det var en vanlig lösning på äldre dörrar, åtminstone i Sverige. Finns det spår av någon äldre typ av gångjärn på dörren? Hälsningar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s