Från beboeligt till gott skick och obeboeligt!

Efter en dag fylld av kalkdamm, uppknackade hål och kollade bjälkar tillsammans med vår vän från APEX har vi gjort en detaljerad diagnostic av hela husets konstruktion. Vi har kollat i detalj bärighet och skick på olika konstruktioner från alla olika (fem?)sekel.

20151031_161342

Vy mot taket i kök med medeltida takbjälkar, troligen svärtade av rök från mångårig matlagning.

Slutsatsen är glädjande nog att såväl stenmurarna som korsvirkeskonstruktioner och bärande bjälkar alla var i ”un bon condition” och i vissa fall i mycket gott skick. Sammanfattningsvis kan man säga att halva huset är byggt med klassiska kalkmurade stenväggar (de båda fasaderna mot gatorna) och halva i korsvirkeskonstruktion med lermurad fyllning. Alla bärande bjälkar är av ek av mycket hög kvalitet och i god kondition (förutom vissa takbjälkar).

Fanns det då inga dåliga nyheter? Jovisst, träplankorna i golvet en trappa upp har blivit förstörda till följd av kondens då endast nedre våningen varit uppvärmd de senaste decennierna.

Som vi redan konstaterat var yttertaket i dåligt skick men faktiskt bättre än vi trott och det finns en möjlighet att reparera det istället för att byta ut helt.

Summan av kardemumman är att nu ser kåken ut som en rivningskåk men vi vet vad vi skall göra den här helgen när vi börjar vårt omfattande arbete med att ”piquer” väggarna, att hacka bort gips och löst sittande kalkputs för få en bra yta där ny kalkputs kommer att fästa väl. En annan slutsats är att det snabbt uppstår stora mängder spill som man måste transportera iväg till återvinningsstationen ”la décheterie” och att andningsskydd och glasögon är ett måste och helst en hjälm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s