En medeltida vakthund från Hälsingborg

IMG_6741

Från dag 1 har vi varit fast beslutna att på ett eller flera ställen i huset ha några gargoyles eller grotesker som håller koll på oss och våra gäster.

Så det var en välkommen nyhet när vår yngsta dotter sände en bild på en söt individ av denna mytiska art som hon funnit i en inredningsbutik i Hälsingborg. Han är numera inköpt och bor i hennes och pojkvännens lägenhet där för att åka ned till Frankrike inom en snar framtid.

Nu funderar vi på var vi hittar en bra plats för honom och tankarna går just nu till hallen och ledstången i trappen.

Grotesker är idag benämningen på de skrämmande figuriner som vi hittar under gotiken och goterna som ju gav upphov till namnet på den medeltida arkitekturtraditionen, var dessutom möjligen ursprungligen från Skandinavien så det finns all anledning att känna sig besläktad.

Ordet grotesk har en parallell betydelse som benämning för ornamentala utsmyckningar i antikens Rom vilka man fann i grottor (grotto på italienska) men har idag kommit att betyda bisarra figuriner av medeltida karaktär.

gargoyle-51262_960_720

Grotesker som används som vattenutkastare från tak och takrännor benämns gargoyles (från franskans gargouiller och engelskans gurgle alltså gurgla) och har kommit att bli den populära benämningen för dessa utsmyckningar. Under antiken fanns det liknande kreatur som kallades Chimeras (ursprunget till det svenska ordet chimär=fantasifoster) och som enligt den grekiska mytologin, var en monstruös eldsprutande hybrid varelse från Lykien i Mindre Asien. Ofta i form av ett lejon med gethuvud som springer ut ryggen och en svans som blir en orm. Tydliga kopplingar till medeltidens grotesker saknas dock.

the-green-man-867583_960_720

En annan mytisk skulptur som logiskt kopplar samman medeltid med en helhetssyn på kretslopp och miljö är Green Man ett mansansikte som omges av eller utgörs av blad och ibland med vinrankor eller skott som gror ut or ansiktet. The Green Man finns i många variationer och många kulturer jorden runt och tolkas som en symbol för återfödelse och hållbarhet.

Hursom har vi nu vår första grotesk som medlem i familjen och innan projektet i Peyriac är klart är det inte omöjligt att en eller annan gargoyle och kanske en Green Man kan komma att smyga sig in.

4 reaktioner på ”En medeltida vakthund från Hälsingborg

 1. Great background on these iconic figures, JP.
  Of course you must have gargoyles and grotesques, your house demands them !

  We too are very interested in the traditional motifs and images used in stone and wood carvings and furniture in our adopted Aude!

  I am currently researching the origins and history of stylised open rose and flower motifs found in the South of France as we have a few peices with this image on them

  Gillad av 1 person

 2. Pingback: Trapphuset till våning 1, då och nu – förvandlingen | husifrankrike

 3. Pingback: Vakthavande | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s