Trapphuset till våning 1, då och nu – förvandlingen

Denna ser ut som den gjort sedan vi tog över huset och det enda vi hittills gjort är att riva väggen under för att bereda plats åt badrummet.

2015-07-02 08.20.03Trappan som är en självbärande konstruktion i betong från 1900-tal är troligen ytterligare ett bevis på att huset tidigare var dubbelt så stort då det som är grannhuset idag var del av vårt hus och väggen mot vilken trappan vilar var försedd med genomgångar.

2016-04-23 19.15.11Trappan sedd  underifrån

Väggen längs trappen är en korsvirkeskonstruktion och har någonstans alltså en eller flera dörröppningar som satts igen när huset delades i två. På husets takfot kan man ganska tydligt se det tidigare varit ett med grannhuset och att egentligen bara fasadytskiktet skiljer dem åt. Troligen delades de upp under 1800-talet då en stor arbetskraftsinvandring till den snabbt ökande vinproduktionen gjorde behovet av bostäder stort i trakten.

Le Coin du ChateauTanken är att ersätta den nuvarande trappgaveln i klumpig betong med en elegant fransk ledstång i gjutjärn av äldre snitt. Möjligen skall vi i anslutning till trappan också hitta en plats för vår vän vi fick av yngsta dottern.

2015-09-05 15.24.45Planstegen har vi tänkt belägga med ek och sättstegen med återanvända gamla terrakottaklinker inspirerade av en trappa i Raymond Rogers slott i Carcassonne. Blocksteget i trappans början nedtill kommer vi troligen att få bila upp för att dra nytt avlopp och därefter återställa som resten av hallgolvet.

2015-09-05 15.18.55Redan inköpta är några läckra lampor att lysa upp trappan med, förvisso icke antika men tillräckligt sobra för att inte upplevas som kitschiga, hoppas vi. Hur taket och väggarna i trappen skall se ut har vi ännu inte kommit på. En utmaning är att jag som är 190 cm lång bara precis passerar utan att slå huvudet i taket vid trappans början. Men det skall vi nog lösa.

lampa

9 reaktioner på ”Trapphuset till våning 1, då och nu – förvandlingen

  1. No strangely enough the start of the stair to the first floor is the only place;. a part form that we have high ceilings (close to 3 m) and normal doors which is great and a bit peculiar as you would think that people were shorter back then. But maybe high ceilings was a way to show off if you were somewhat more wealthy?
    Best
    JP

    Gilla

  2. Pingback: På jakt efter reservdelar till huset – igen! | hus i frankrike

  3. Pingback: Trappor har betydelse i ett Town house! | hus i frankrike

  4. Pingback: Många små steg | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s