Projekt: Dagbok i 12 dagar, med start nu!

Under de kommande dagarna fram till 26 april skall jag för första gången skriva dagbok. En dagbok med bilder och berättelsers publicerad här i bloggen. En dagbok som förhoppningsvis skall visa att de ambitiösa föresatser vi har för denna sejour (hustrun ansluter om fyra dagar) blir verklighet.

Tanken är att nu ta det andra riktigt stora steget mot ett beboeligt hus. Vi har ju taket på plats sedan december numera förstärkt med ett ytterligare upplag mot granngaveln (förfärdigat i medeltida ek från det gamla taket, av vår expert på medeltida och hållbart byggande APEX).

Nästa stora steg är att få bort allt gips och puts från väggarna på bottenvåningen (till en början), Beställa indragning av vatten och avlopp, fundera på möjligheterna till kamin i salen och få klarhet i ventilation. Vidare skall vi börja planera för terassbyggnationen och förstås fortsätta utforska husets historia samt lära oss rekonstruktionsmura. Så programmet är tight och vi har redan nio möten inbokade.

Dag 1 den 15 april 2016

Första dagen började i Toulouse där jag efter att ha sovit några timmar på Premier Classe som är en väldigt basal variant av budgethotell som inte finns i Norden, men det var helt OK. Väl hos Interrent (Europcars billighetsbrand) som har ypperligt bra service på Toulouse Blagnac blev jag uppgraderad och kör nu en helt ny Hyundai som ser ut som en kiosk. Har febrilt letat efter förnybara alternativ eller elbil men hittills utan framgång.

Raskt iväg riktning Montpellier och efter lite köer på Toulouse periferique gick det sedan snabbt och enkelt på betalmotorvägen fram till Carcassonne. Väl i Carcassonne letade jag efter byggmarknaden Castorama som en av mina bästa vänner, som också är frankofil och bor på Atlantkusten, rekommenderar varmt. Men utan framgång så det fick bli BricoMarché som hade mycket vänliga och hjälpsamma expediter som snabbt hjälpte mig hitta anslutningsdelar till min tryckluftsdrivna huggmejsel som jag har med från Sverige. Vi pratade också kompressor men deras mindre variant hade inte tillräckligt luftflöde så det inköpet fick vänta. Murslevar, tråg, hinkar, spade, sand och hydraulisk kalk fick jag dock med mig.

PrintempsVäl framme i Peryriac-Minervois kunde jag snabbt konstatera att här det Sydfransk vår (alltså ungefär svensk högsommar) med blommor och porlande floder (som resten av året oftast är uttorkade).

toit

Den förstärkta väggen på vinden såg strålande ut och vid tretiden på eftermiddagen kunde jag officiellt ta emot och acceptera det färdiga takbygget enligt en enkel process som heter ”Procès-verbal de réception” så att garantin kan börja gälla.

ProcèsNästa steg var att tillsammans med mina två byggare börja planera byggnationen av terrassen vilken beräknas ske i september. Första skedet som nu pågår är framtagning av konstruktionsritningar.

Eftermiddagen avslutades med ett möte med kommunen kring hur avlopp och dagvattenavloppen är designade på vår gata. Vi har ett fungerande avlopp men måste stämma av nivåer innan slutplanering av det nya badrummet på bottenvåningen. På vår minimala lilla gård har vi också ett dagvattenavlopp som kan vara allt från ett hål med stenkista till ett riktigt fungerande system för dagvatten och dessa båda frågor fick inga direkta svar av kommunens mycket trevlige representant men väl ett beslut om möte på plats på måndag morgon tillsammans med hans kollega som är djupt insatt i byns alla avlopp.

fleursSist men inte minst inköpet av kompressorn som skall driva min hammare. Jag styrde bilen mot Mr Bricolage som är byns egen ganska välförsedda bygghandel och efter någon halvtimmes diskussion är jag nu med kompressor som om allt stämmer skall hjälpa mig att knacka bort runt 120 m2 puts på innerväggarna, men mer om det kommande dagar.

Dagen avrundades med en fantastiskt god lokal leverkorv och sedan en kvällspromenad denna magiskt vackra vårdag i en bykärna som sett likadan ut de senaste 600 åren.

nuit

4 reaktioner på ”Projekt: Dagbok i 12 dagar, med start nu!

 1. That sounds like good progress.
  There is a Castorama at Carcasonne now, I don’t know if you managed to find it? We do find Bricodepot very good and the prices often cheaper .

  May I ask why you are taking the old lime plaster off the walls?

  Gilla

 2. Thanks,

  I will look for both Castorama and Bricodepot next time in Carcassonne. The plaster is first of all in a bad condition and secondly it has been applied to make the walls square and look ”20th century” some 50 years ago. As soon as we get (hopefully) an estimated dating of the house (one of the leading medieval archaeologists is visiting us next week btw) we will try to create an interior from that time but usable and qualitative for todays living. Does that make sense?
  Best
  JP

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s