Dag 4 – min första dag som ”piqeur” på riktigt.

Efter en frugal frukost då det visade sig att detta var den dagen detta år då båda bagerierna var stängda. Bagaren som driver sitt boulangerie är på välbehövlig semestervecka och det nya boulangeriet (som i grunden är bake-off vilket egentligen inte räknas som ett riktigt boulangerie här) har stängt måndagar. Så det blev en kall quiche och ett glas vatten, säkerligen är jag inte den första byggarbetare som startat dagen så.

Dagens första möte var med kommunens avloppspecialist och hans kollega. Två mycket trevlig herrar som kunde detta ut i fingerspetsarna. Inga problem att koppla på nya badrummet på bottenvåningen och när vit tittade på dagvattenavloppet på gården var det bara att konstatera att det är medeltida och ingen har en aning om vart det tar vägen, men funkar gör det och det för de ibland enorma mängder regn som kan komma från Montagne Noir.

2016-04-18 09.59.19

Vy in mot dagvattenavloppet som gärna besöks av byns få råttor sägs det.

Nästa möte var med en mycket trevlig sotarmästare som gav mig kloka råd, om än inte de jag absolut helst ville ha. Att göra om öppna spisen på bottenvåningens till spisfläktutsug var inga problem, OM man gjorde en botten längst ned och tillverkade röret av rostfritt. Med den ofullständiga förbränning som kännetecknar klimatet här är alla medeltida skorstenar i mycket dåligt skick med bruk och stenar som faller kontinuerligt (och en 2kg sten som faller 10 m blir en avsevärd kraft när den hamnar längst ned).

2016-04-18 10.29.07

Vy upp i skorstenen

Samma var skicket på första våningens skorsten och om man vill ha kamin vilket är vår tanke är det ny skorsten bredvid som gäller, med isolerat rör enligt moderna normer.

Så var det då dags att ta sig an kompressorn och bilhammaren och att få allt att fungera. Efter att ha läst bruksanvisningen var man helt på det klara med att chansen att överleva detta är ytterst begränsad och går det fel är det inte tillverkarens fel. Med ett tryck på strax under 7 bar är det dock ganska stora krafter man har att göra med så försiktighet är klokt.

2016-04-18 10.28.26Skyddsutrustning på plats, verktyget monterat, trycket uppe ja så var det då bara att köra. Jämfört med den halva kvadratmeter jag befriade från gips och puts sist innan handleden gav upp var detta något helt annat. Halva rummets väggar klara efter 2,5 timmar och då med kontinuerliga pauser för att inte överhetta min kompressor.

2016-04-18 10.46.29.jpgUtmaning är framförallt att ta bort tillräckligt men inte för mycket. Jag får domen imorgon när min handledare från APEX gör sitt första pass tillsammans med mig.

2016-04-18 15.12.14150 kilo gravats (putsrester) senare efter en vända till återvinningscentralen så var man ganska mör.

Dags att gå hem och äta middag tänkte jag men då ringde min rörmokare som just fått möjlighet att komma förbi så raskt tillbaka till huset för att planera vatten och avlopp. En särdeles trevlig herre som jag ej träffat tidigare men som är vän med min takläggare guidade mig med fast och vänlig hand i de delar av franskt rörmokeri som jag inte behärskar (typ allt) och hittade massor av bra lösningar. Nu skall hustrun och jag göra slutliga ritningen på kök och badrum så att han kan rekommendera enklare design av dragningen och sedan offerera det som jag inte skall gör själv. Vi pratade också kort om hållbarhet och jag berättade att jag kommer att be honom offerera PVC-fria avloppsrör vilket han såg fram emot.

På vägen hem blev det en öl hos Le Coin d’Armando, vår lokala bistro där jag träffade två engelska pensionerade lärare som glädjande nog visade sig vara våra grannar ett par hus bort. En bekantskap jag ser fram emot att odla.

 

 

2 reaktioner på ”Dag 4 – min första dag som ”piqeur” på riktigt.

  1. Pingback: Fyra putslager senare | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s