Le trou dans le mur!

Väggen till vänster om salens eldstad en trappa upp hade vi länge fasat för hur den egentligen mådde. Förvisso hade såväl vår byggare, som hjälpte oss med taket, gjort en översiktlig inspektion av huset innan vi köpte och vår rådgivare och lärare från Apex, vid sin stora genomgång, båda gett klartecken, men ändå…

2015-11-01 10.23.23Denna vägg är insidan av den unika västra gaveln som sannolikt är den äldsta delen av huset och som härstammar som absolut senast från 1500-talet. I salen finns på var sida av öppna spisen två långa sprickor som går från tak och nedåt. Delar av putset har fallit och med det också ett antal mindre stenar ur muren.

2016-07-07 09.03.48Vår rådgivare gav sig på vår förfrågan an muren på torsdagsmorgonen efter att ha berättat att denna typ av sprickor uppkommer när muraren inte lägger stenarna växelvis i förband; som alltid gäller att en mur skall kunna stå även utan bruk. Efter att ha knackat bort ett ganska dåligt sittande yttre murlager med mindre stenar så kom han dock till en urstark stenmur som ansluter mot fönstrets gigantiska stenram.

2016-07-07 09.06.56Men så plötsligt går hackan genom väggen och ett hål öppnar sig. Med viss andakt tittar vi in i detta utrymme som troligen senast sågs av någon tidigare ägare eller murare för många århundraden sedan. Ett ganska fyrkantigt hålrum i vilket vi hittar…

2016-07-07 09.16.03…ingenting, annat än fascinationen över att vara de första som ser dessa så länge gömda och lite sotfyllda, spindelvävar.

2016-07-07 09.11.19Så drömmen om att återfinna Katarernas skatt lever kvar. När jag får frågan om vi inte skall göra detta till en nisch är svaret inte långt borta. Hustrun och jag pratade just häromdagen om att det skulle vara läckert med en sådan att ställa något litet vackert objekt i. Sagt och gjort nischen börjar muras med spillsten från väggen och ”nyfångad” sådan från vår lokala flod l’Argent Double under vår handledares fasta ledning.

På nedan bilder kan ni se nischen växa fram.

2016-07-07 10.56.57

Sen fortsätter vi själva och blir nästan klara innan det är dags att åka hem.

2016-07-07 15.53.13

IMG_2724

6 reaktioner på ”Le trou dans le mur!

 1. It is good that you found the cracks now and not later after all the decorating!
  That will be such a great little niche.
  And it is VERY good that you were there during this work.

  WE hoped to find the Templar treasure when we uncovered the old well in our cave , but sadly not

  Gillad av 1 person

 2. Pingback: Terrassen beställd och en liten utgrävning på gång. | husifrankrike

 3. Pingback: Arton månader in i projektet känns det som vi kommit långt… | husifrankrike

 4. Pingback: Ett litet fönster till… | hus i frankrike

 5. Pingback: Dags för vårt lilla ”chambre” på bottenvåningen | hus i frankrike

 6. Pingback: Vad kan Lund och Peyriac ha gemensamt? | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s