Varje gata och gränd har sin historia…

i Peyriac-Minervois precis som i alla byar och städer och egentligen två historier, dels den namnet gett dem och dels den som deras innevånare skapat över tidevarven. Ibland är de sammankopplade ibland inte. Detta är det första i ett rad inlägg där vi kommer att titta närmare på byns alla gator och gränder.

rue de la villeVår tjusiga gatuskylt krönt med stadens sköld med tre stenar.

Vår gata, Rue de la Ville, är byns ursprungliga huvudgata som går tvärs genom stadens gamla kärna som omgärdades av stadsmuren. Gatan som går i väst-östlig riktning har en bebyggelse av tvåvånings ”town houses” ofta med vindsvåningar.

plan peyriac minervoisKarta klippt ur byns turistkarta med vårt hus vid stjärnan

Vår rörmokare berättade om hur gatan som idag inte har någon affär i hans barndom (vilket gissningsvis var 60-talet) hade över 20 butiker. Som jag berättat i tidigare inlägg så finns spåren kvar av några av dem än idag.

rue de la ville à l'epoque

2015-09-07 13.33.59 (2)

Rue de la Ville då…                                        och nu

Gatan har runt 50 fastigheter med entré mot gatan något man kan studera i detalj på Franska statens ypperliga lantmäterisystem le Cadastre som både etymologiskt och historiskt har en lång historia som i basen var en skattelängd.

castrum

Bild från: Le castrum de Peyriac-Minervois vårt hus har nummer 12 på kartan

Vi bor på Rue de la Ville nummer 16 och vårt hus är sannolikt ett av gatans äldsta med ett uppskattat byggår någon gång mellan 1470 och 1520. Totalt finns det två eller tre ytterligare hus med lika lång historia längs gatan och totalt upp mot ett tiotal i hela byns kärna eller ”castrum” som är benämningen på staden inom murarna.

 

 

En reaktion på ”Varje gata och gränd har sin historia…

  1. Pingback: Gata upp och gata ned… | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s