De första stapplande stegen på vår amatörarkeologbana!

Inspirerade av Time Team på TV och inte minst vår vänlige och kunnige arkeologvän, som till och med kom förbi och tittade till oss och huset vid vårt senaste besök, startade vi häromsistens ett försök till en första utgrävning i huset.

Efter att nogsamt läst på on-line om metodik vid utgrävningar så hade vi tagit fram såväl en norrpil som en mätsticka och började direkt beskriva varje lager vi tog bort såväl i ord som bild.

Stor hjälp har vi haft av boken Moyen Âge som väl i och för sig vänder sig till en publik i 11-årsåldern men det motsvarar ganska väl vår nivå såväl vad det gäller arkeologi som franska språket!

Moyen age book

Tanken är att gräva ut på tre ställen. Dels eldstadens botten i köket där det redan är hål i golvplattan och sedan under trappen i hallen där golvplattan är i dåligt skick och sist hela vår lilla gård.

Arkeologi medeltid frankrikeFörsta 5 cm skiktet borta som mest bestod av småsten från floden.

Första utgrävningen startade vi alltså sist vi var nere och vi kom 15 cm ned och har hittills inte hittat något alls. Men skam den som ger sig. Vi vet ju att det bott folk i Peyriac sedan 1000-talet och i vårt hus sedan 1500-talets början.

15 cm lager arkeologi15 cm ned och hårdare material men ännu inga fynd.

Målet är att hitta något eller några fynd som tillsammans med arkeologens första bedömning och resultaten av dendrokronologiproverna samt övrig forskning om husets historia kunna bestämma byggår men också vad husets använts för under seklerna.

 

3 reaktioner på ”De första stapplande stegen på vår amatörarkeologbana!

  1. Pingback: Utgrävningen och stenen i trappen | hus i frankrike

  2. Pingback: Några boktips under åren och ett nytt! | hus i frankrike

  3. Pingback: Inför öppen ridå – del 4, Gården | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s