Toulouse – vår närmaste storstad

Ett av problemen med att vara deltidsfransoser är naturligtvis resandet. Med dagens ineffektiva europeiska tågnät är det flyget som tyvärr är alternativet. För oss blir det nästan alltid Toulouse Blagnac , som ju är en av Frankrikes större flygplatser och också bland annat huserar ett Airbuscenter.

Vi hoppas på att framöver se förbättringar av tågnätet i norra Europa (TGV fungerar ju mycket bra) och framförallt att man i dessa IT tider ser till att ta fram effektiva system för bokning av tågbiljetter.

Appen ”Railplanner” är ett steg i rätt riktning men är inte ett bokningssystem. Man kan köpa ett interrailkort för de fyra länder man passerar , som är giltigt för sex dagars resa under två månader och då hamnar man på dryga 460 euro. Vi hamnar vanligen på runt 200 euro per person för flyg Stockholm – Blagnac och det med en restid på sex timmar (tyvärr ett byte) istället för 35!

Sist så passade jag på att stanna en dag i den rosa staden Toulouse eftersom jag åkte hem själv då jag skulle arbeta i Helsingborg.

rosa hus toulouseDe kanske mest klassiska Toulousebilden med den rosa fasaden mot Place du Capitole 

Tolosa, grundades redan före romarna och var till och med halvt oberoende under romartiden. På 400-talet blev Toulouse huvudstad i Visigoternas rike. Den är idag Frankrikes fjärde största stad och tredje största studentstaden med 97 000 studenter av totalt 450,000 innevånare (1,3 miljoner i Stor-Toulouse) . Universitetet, Université de Toulouse grundades 1229 och var ett av de första som uppstod när utbildningsväsendet tog de första stegen ut från klostren för att bli sekulärt.

Nedan en kavalkad av intryck från denna vackra stad som kallas den rosa staden beroende på färgen på den lokala leran som blir rosa när den bränns till terrakotta.

Plan airbus storGigantisk Airbusmodell Beluga som flög över staden

karusell toulouse sudFransmännen har alltid varit svaga för sirligt målade karuseller, här på Place Wilson.

fisk saluhall toulousePersonligen missar jag aldrig en stads saluhall – här fiskavdelningen.

kött välhängt toulouseoch välhängt kött!

lunch ostron toulouse…och så då lunchpaus!

pain croix rougeSist men inte minst en limpa med le Croix Rouge d’Occitanie!

saluhall hund dofterEn hund har cirka 1000 gånger bättre luktsinne än ni – är det konstigt att man blir hungrig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s