Vårt nya jordspett!

När vår lokale elektriker installerade vårt enda eluttag (all gammal elinstallation var inte bara i otakt med modern standard utan snudd på medeltida den också, så den har vi rivit ut) så påtalade han att vi bör lägga ned en ny jordledning eftersom den befintliga hade för dålig jordning. En Elektriker som händelsevis läser detta kommer snabbt inse att jag inte riktigt begriper elektricitetens alla hemligheter och därför normalt håller mig ifrån sådana installationer.

Dock kan väl montering av ett jordspett ses mer som ett byggjobb och instruktionen var att lägga en ny jordledning på cirka 1,5 m i ett dike under golvet. Tillfället kunde inte vara bättre än nu när vi hade bilat upp golvet för avloppsrören samtidigt som det kändes som man inte skall lägga jorden mot gjutjärnet.

jordspett frankrike renoveraJordkabeln just innan den grävdes ned ytterligare 5 cm och bäddades i lerjord

Sagt och gjort, jordspett och jordkabel (kopparkabel utan plasthölje) inköptes och efter tips från butiken som sålde och snabb koll på internet så bestämde vi oss för att slå ned jordspettet i anslutning till den plats vi skall flytta elcentralen och lägga kabeln ut i diket 1,5 m.

Med kabeln på plats kändes det rätt att se till att den hade fuktbärande jord runt sig snarare än småsten samt att den låg en bit ifrån gjutjärnsröret så vi grävde aningen till och bäddade in den i sandjord samt vattnade och tryckte till varefter vi fyllde på med gruslagret som skall vara bädd för bottenplattan.Jordkabeln kommer att ligga cirka 30 cm ned i marken när bottenplattan är på plats.

täckning spett jordEfter att ha borrat hålet assisterade vår ”accompagnateur” också med kanalisationen. 

För att få ned själva spettet fick vi assistans med borrning av vår vän från Apex som såg till att vi fick ned spettet ungefär en meter (samtidigt gjorde vi två kanaler som skall gå under nya bottenplattan för huvudelen från nya elcentralen till de bägge rummen).

Kabeln anslöts till spettet och vips var jordningen klar!

prise a terre

Hoppas vi, men om den fungerar vet vi förstås först när elektrikern gjort sin mätning. Men vi har ju i värsta fall kvar den gamla som är godkänd, men dålig.

Ännu en mängd lärdomar av ett miniprojekt som man inte skänkte en tanke att det en skulle uppstå när husets köptes men som är bildande och kul.

För att få lite mer färg i denna episods bilder kommer här en stämningsbild från favoritstad Carcassonne, denna gång med måne över befästningarna.

carcassone månljus frankrike

En reaktion på ”Vårt nya jordspett!

  1. Pingback: Med(el)tida installation | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s