Utsättning av golvnivåer

Återigen dags att lära sig att sätta ut golvnivå. Fördelen när man snart skall fylla 60 år är att det blir lika mycket av rolig nyhet att lära sig var gång vi gör något som ”accompagnement”, nackdelen är att så lite fastnar i huvudet.

Nåväl denna gång var dags att hitta en helt vågrät nivå för hela bottenvåningen att utgå ifrån. Detta skedde utan laser och med medeltida teknik med en 2,5 m lång bräda och vattenpass. Vi startade 120 cm över det vi bedömde vara högsta punkten på befintligt golv och höll på och trixade och markerade tills vi hade en nivå där markeringarna möttes på samma nivå när man gått rummet runtfrankrike restaurering husEn av våra lärare från Apex i fullt arbete

Därefter dags att snörslå så att vi har en tydlig nivåmarkering. Sedan valde vi tjocklek på golvplattan som kom att ligga 106 cm under den tidigare uppmätta nivån. 120 cm minus 12 cm för plattan och – 2 cm för klinkern. Vi snörslog även denna nivå och sedan gjordes samma sak i badrummet och hallen.snörslå nivå frankrikeSnörslagning pågår

Ganska snabbt inser man att en golvhöjning får effekter och att det är viktigt att tänka på vilka. I vårt fall motiveras golvhöjningen främst av att vi vill ha ett golv helt i nivå på bottenvåningen av tillgänglighetsskäl. Första effekten var att vi fick korta ytterdörren med 14 cm, något jag kommer att beskriva i en separat episod och en annan att vi får ta bort övre delen på en ändå modern dörrpost mellan köket och kammaren för att få full gånghöjd. Takhöjden är inte i närheten av ett problem då vi har nära tre meter i alla rum.

En rundvandring för att ge en översikt och utgöra början på att detta blir lite av en vlogg.

I trappan upp till våning ett har vi nu bilat bort det första steget som var mer av ett stannplan och kommer att ersätta detta med ett likadant snett steg som övriga och detta bli då något lägre och ger oss lite mer hallgolv. Sist men inte minst har vi angöringen till gatan som från början måste vara nivåskild eftersom det finns ett mindre regndike direkt utanför. Vi får nu två bra tillräckligt djupa trappsteg in från gatan och kommer att lösa detta med en löstagbar ”metallbro” för att få full tillgänglighet, något som vi sett ett antal andra exempel på i byn.

Ibland kan det vara bra att minnas att det finns restaureringsprojekt som är än mer utfordrande än vårt såsom renoveringen av byns romanska kyrktorn

frankrike kyrka restaurering

 

2 reaktioner på ”Utsättning av golvnivåer

  1. Pingback: Dörrkapning | hus i frankrike

  2. Pingback: Golvet klart – nu börjar uppbyggnaden! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s