Uppfräschning och inkoppling av el centralen beställd!

Ytterligare ett område att få förmånen att sätta sig in i är elförsörjning av huset. EDF är idag världens kanske största energibolag med global verksamhet men framförallt i princip helt ägandeskap av den franska marknaden.

ERDF är deras systerbolag som ansvarar för distributionen. Båda dessa verkar fransmännen älska att bedyra sin hatkärlek. Och visst kan man förstå lite av frustrationen. El-centralen skall sitta där den alltid suttit och får inte flyttas i ett befintligt hus och de externa luftledningarna har en del i övrigt att önska när det gäller installationselegans.

Elinstallationen i vårt hus dömdes med rätta ut redan vid säljarens lagstadgade besiktning och vi har hela tiden varit inställda på att göra om totalt. Nu var det dags för första steget i detta och få en fungerande el central med en jordfelsbrytare och två jordade uttag bredvid, för att få byggström.

2015-09-05 15.19.21 (2)

Vi fick, av vår alltid lika behjälpliga mäklare, tips om en ung duktig elektriker som tagit över sin fars klassiska företag i regionen. 11.00 punktligt stod han där på måndagen för att ge oss råd och dåd. Som urbota svensk tänkte jag beställa 400 volt och 16 ampere för att få det jag är van vid och med tillräcklig kapacitet. Så funkar det inte i Frankrike, i varje fall inte i Peyriac. Här finns 240 V enfas med 15, 30 eller 45 amperes strömstyrka. Efter en ganska lång utläggning om fördelarna med detta (där jag ganska snabbt tappade tråden lite till följd av språkförbistring och mycket på grund av min rudimentära förståelse av elektricitetens spännande värld) erbjöd han sig att fixa det hela till ett juste pris.Dessutom lovade han att ta kontakten med ERDF för att få igång mitt abonnemang.

Självklart skall huset drivas med hållbar el och vi har redan varit i kontakt med enercoop som är ett alternativt elbolag som tillhandahåller förnybart producerad el och även dessa kände han väl till och lovade att ta kontakt med. Däremot behövdes inte det ”consuel” som jag hade frågat om. Detta är tydligen en form av certifikat för en ny anläggning för att den skall få kopplas in på nätet. En tidigare anläggning som görs om skall dock inte behöva detta informerade mig min nye elektrikervän.
Det enda jag ännu inte hunnit berätta för honom är att alla installationer skall göras med PVC-fri kabel men det fixar han nog galant också!

3 reaktioner på ”Uppfräschning och inkoppling av el centralen beställd!

 1. Hej JP,

  Det är så spännande att följa ert projekt, upptäcker att jag följer bloggen med stigande intresse.

  Är lite förvånad själv eftersom restaurerande, byggprojekt etcetera inte är något som jag brukar ägna någon större uppmärksamhet. Tittar inte alls på sådana program på tv heller. Men är fascinerad av er franska renoveringsprocess och er vision, mission och passion.

  Heja, heja!

  Håller även Roger uppdaterad om hur det går för er. Häromdagen pratade vi löst om att vi är intresserade av att komma och bo hos er 2017ish : )

  Trevlig helg!

  Atti

  Mrs Atti Soenarso
  Editor in chief, founder, owner

  Meetings International
  P.O 224, SE 271 25 Ystad, Sweden

  http://www.meetingsinternational.se
  http://www.meetingsinternational.com

  Conductor Meetings Master Classes
  ________________________________

  Gilla

 2. Pingback: Vårt nya jordspett! | hus i frankrike

 3. Pingback: Istället för en elritning! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s