Kablar på längden och tvären!

Vi har sedan vi köpte huset för två år sedan genomgående mötts av mycket väl fungerande och hjälpsamma franska institutioner med hög servicegrad och påfallande personlig service. Så som det ofta var också i Sverige innan så mycket digitaliserades. Från den kommunala bygglovsprocessen till skatte- och byggnadsvårdsmyndigheter har alla fungerat mycket smidigt.

Ett projekt detta år blir att kontakta ENEDIS som är nätägaren och tidigare hette ERDF efter att EDF delats upp (gamla statliga elbolaget som det förefaller mig att fransmannen har lite av hatkärlek till). EDF är fortsatt ett av världens största energibolag men med dem har vi inget att göra då de är fast i kärnkraftsträsket och vi istället för ”fulel” köper förnybar el från ENERCOOP.

kablar kablar kablarERDF’s installationer lämnar en del i övrigt att önska speciellt på en medeltidsfasad.

Vi skall flytta vår el central 1 m till andra sidan dörren vilket kräver deras medverkan.

utgående el aude

Vi skall anhålla om att dra om en starkströmskabel, i och för sig isolerad men som går förbi vår nya terrass, i höjd med räcket.

starkström terrass 2

starkström ledning terrass.jpg

Vi vill framförallt ta en diskussion kring hur man kan försköna de mycket fula installationer som går över vår medeltidsfasad (se bild överst).

plast inslagen insattalationMärklig installation i annan vinkel

Och vi vill tillsammans med kommunen en börja en diskussion kring utbyte av de industriella gatlyktorna från 60-talet till något mer stilenligt för en gammal stad.

lampa 60tal aude

lampa stil peyriacExempel på en vackrare och mer stilfull lampa i annan del av byn.

Det är vår övertygelse att vi kommer att hitta bra lösningar på allt detta över tiden. För att starta upp lite har vi på egen hand börjat flytta den enda svagströmsinstallationen på fasaden som är telefon för att direkt dra in den genom väggen för att slippa 5 meter kabel för detta på fasaden.

telejackVi har hittat rätt läge men nu saknas bara ett 60 cm långt borrstål för att ta oss igenom väggen.

entrevägg aude

2 reaktioner på ”Kablar på längden och tvären!

  1. Hej och God fortsättning på det nya året 2018!
    Det var forskregli get roar med elledningar. Inte blir de vacker just I sodan gamma miljö! Lite typist Fransk lösning, lättaste Vägen . Vad jag förstå så var 1700- talets byggnader jätte pampiga och vackra vad jag uppledde. Jag är så himla imponerad av ert tålamod för den varsamma renoveringen?
    All heder för det. Hälsning från vackra Ekerö.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s