På jakt efter Tadelakt!

Nu börjar vår jakt på kunskap och insikt om Tadelakt. Ett ekologiskt hållbart alternativ för våtrum som härstammar från Marocko där Berberna för hundratals år sedan kom fram med denna teknik för att täta sina vattentankar.

Vi har länge funderat på hur vi skall kunna få ett modernt badrum i ett medeltida sammanhang med tekniker som inte innefattar dagens kemikalieintensiva våtrumssystem.

Tadelakt verkar kunna vara svaret på denna vår utmaning och eftersom det använts i hammams och ångbastuar i Mellanöstern i hundratals år känns det som en beprövad teknik som låter väggen andas men ändå inte suger vatten.

SONY DSCKälla: Wikipedia

I korthet verkar det gå ut på att i ett par lager pensla på en blandning av kalkbruk, pulveriserad marmor och färgpigment med vatten och låta torka ett dygn mellan behandlingarna.

Efter andra behandlingen skall ytan ”stängas” genom slipning med sten. Man avslutar gärna med olivolja och bivax som reagerar kemikaliskt med underlaget och ger en helt beständig vattentät och vacker yta.

I den här YouTubevideon delar mäster Jamal Daddis med sig av sin kunskap om teknikens historia och egenskaper:

Jag ser med stor spänning fram emot att få göra väggarna i badrummet i detta material. Golvet kommer vi att lägga med klinker (möjligen med ett lager tadelakt som fuktisolering men detta är ytterligare en fråga att dyka djupare i).

bild 2 glovet 2                  Badrummet i nuvarande status med råbetong och strippade väggar.  

2 reaktioner på ”På jakt efter Tadelakt!

  1. Pingback: Massage för badrumsväggar… | hus i frankrike

  2. Pingback: Vadå hållbarhetsprojekt? | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s