På besök hos franska staten.

GargoyleBakom en diskret port vid en small, lång gata mitt i Carcassonne ligger STAPs Audekontor. STAP står för ”Services Territoriaux de l’Architecture et du Patrimoine” (hette tidigare i en annan regional indelning SDAP).
STAP har tre uppdrag nämligen att rådgiva, att kontrollera och att bevara de skyddade delarna av Frankrikes natur- och kulturarv. L’architecte des bâtiments de France som är chef för STAP är statens beslutande organ och dit kommunerna i regionerna sänder de bygglovsansökningar de får in gällande K-märkta och skyddsvärda fastigheter.

I entrén möttes vi av en mäktig Gargoyle hämtad från stadens stora borg La Cité och fortsatte en trappa upp för att möta vår förtjusande och färgstarka kvinnliga STAParkitekt som direkt tog sig an våra frågeställningar och började skissa på lösningar.

Hon ställde sig försiktigt positiv till att återöppna det igenmurade fönstret i vår troligen medeltida gavel och gav oss mycket värdefulla råd kring färgnyanser på fönsterluckor och de ursprungliga medeltida byggteknikerna.

Sen var det då dags att lyfta tanken på en terrass på taket och ganska direkt blev vi klara över att man inte tolererar några ”hål” i taken i en skyddad zon som Peyriacs bykärna. Efter en diskussion, där hon framhöll STAPs ambition att i största möjliga mån tillmötesgå önskemål om terrasser eftersom det ofta är en förutsättning för att gamla byggnader skall få nya engagerade ägare som kan vårda och restaurera dem, fick vi några spännande tips som vi kommer att utveckla i en kommande ansökan.
Fullständigt övertygade om att vår strategi att ”väcka den björn som sover” och ta all hjälp som tillhandahålls är den rätta, begav vi oss hem mot vår nya medeltida hemby efter väl förrättat värv.

Bild: Hustrun med glad Gargoyle (hustrun till vänster)

8 reaktioner på ”På besök hos franska staten.

 1. Pingback: Terrassen nästa klar! | husifrankrike

 2. Pingback: Arton månader in i projektet känns det som vi kommit långt… | husifrankrike

 3. Pingback: La fenêtre Médiévale! | hus i frankrike

 4. Pingback: Kablar på längden och tvären! | hus i frankrike

 5. Pingback: Finsnickeri är inte helt enkelt | hus i frankrike

 6. Ska börja läsa igenom denna bloggen. Perfekt ljumma sommarkvällar att drömma sig bort med lite byggnadsvård.

  Jag har jobbat lite med fransmän och de är lite omvända mot hur vi är vana. Man börjar gärna prata om problemen…. MEN… säger man. Och så börjar man prata om hur man kan lösa det. Vilket är rätt charmigt när man vant sig med att de måste få ”klaga” av sig lite 🙂

  Har förstått att man i de flesta mindre byar/städer i medelhavsländerna gläds åt engagerade nya ägare. och lär man sig bara språket på en grundläggande nivå blir man snabbt välkomnad

  Gilla

 7. Pingback: Inför öppen ridå – Del 2 Terrassen | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s