Gestaltning med strukturspackel

Som vi berättat i tidigare episoder har vi lag ned ganska mycket tankeverksamhet och arbete för att återställa våra medeltida takbjälkar till sin forna glans.

innertak rivning

Vi började med att riva det tråkiga innertaket av fransk gissningsvis 50-tals modell och fortsatte med att rengöra genom den unika tekniken sodablästring.

sodablöstrig kökDärpå en impregnering med ekologisk skyddsvätska som är verksam mot såväl svamp och mögel som termiter (det finns sådana i vår by och bland annat har prästgården drabbats).

impregneringSen var det då dags att laga större sprickor med hjälp av klassisk ”träfylla” som vi blandade av sågspån (som blev över när vi sågade upp lister till takkasetterna) med äkta benlim från Skansen.

träfylla bjälkemouluresMed listerna på plats var det så dags att sätta in snedställda plattor (closoirs) vid vägganslutningen som vi sett att man gjort i taket i salen en trappa upp.

plattor kök

plafondtakFörebild från museet i Limoux där de snedställda closoirs syns.

Grundmålningen tog fart och efter två lager ser det ganska bra ut men vi kände ändå att en ytterligare förbättring som skulle ge optimalt slutresultat var om vi kunde hitta ett ekologiskt spackel för att fylla ut de mindre håligheterna i ytträet på ekbjälkarna. Dessa kan se ganska ankomna ut på vissa ställen men så fort man sågar i en gammal medeltida ekbjälke blir man påmind om att bara någon halv centimeter in i träet är det hårt som stål.

grundmålat.jpgAlltså dags att leta efter ett bra ekologikst spackel och efter lite surfande dök vi på Färgriket och hittade deras gipsbaserade Fin- och strukturspackel som nu är inköpt och nu packas ned i bagaget när vi nästa vecka anträder färden till Sydfrankrike. Med en ytspackling på de mest heterogena delarna hoppas vi att helhetsintrycket av våra bjälkar när de är färdigmålade med ekkulör av äggoljetempera kommer att se som nya, förlåt gamla ut!

Obs! husifrankrike.com arbetar ej med produktplacering och allt vi rekommenderar gör vi för att vi själva funnit det vara bra produkter.

En reaktion på ”Gestaltning med strukturspackel

  1. Pingback: Kökstaket sprutmålat i vitt | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s