Grundmålning

kökstak grundmålning aude

Hustrun var den som har ”gått kursen” och fick börja med slitet att grundmåla vårt kökstak. Värt att veta är att undersidan på urgamla brädorna var tämligen ojämna och under seklerna har ett och annat kryp kalasat på dem vilket gör att ytan som skall målas bli mer än dubbelt så stor som den yta man kan mäta upp.

hustrun målar frankrike

Det var ett tungt arbete att måla och varje plan yta som dök upp var en källa till glädje. Åtgång på färg blev ganska exakt 50 % mer än beräknat. Men inget ont som inte har något gott med sig; detta ledde till att vi åkte på en utflykt och träffade det trevliga paret som driver Capitaine Bonnet i Magalas och som ju råkar vara inte bara mäklare utan också franska återförsäljare åt avjord.

äggoljetempera mixer

Efter en rundvisning av deras vackra gamla vinbondehus mitt i den ganska stora byn Malagas helt nära Béziers kunde vi vända hem med ytterligare en påse grundfärgpigment och dessutom svensk avslemmad kallpressad linolja som ändock var något billigare en den matlinolja som vi köpte i Carcassonne (trippelfiltrerad visserligen) för 20 Euro litern.

ojämnt underlag kök

På morgonen andra målningsdagen svängde vi förbi MR Bricolage och köpte en enkel blomspruta för att se om vi kunde sprutmåla i de mest svåråtkomliga fördjupningarna och glädjande nog fungerade det alldeles utmärkt om man spädde färgen en aning med vatten.

halvfärdigt kökstak peyriacEfter många timmars jobb börjar det täcka.

kökstak frankrike temperaNu skall färgen torka ordentligt och det gör den i och för sig direkt men sen kritar den i ett par dar och för att fullt ut oxidera och bli så hård att den håller i flera hundra år behöver den luftomsättning, ljus och en temperatur på mellan 10 och 25 grader under flera månader.

Men känslan av att arbeta med en så naturlig färg med anor från medeltiden är fin bara den för att inte tala om hur vackert det kommer att bli när det är klart!

20180418_192612_resizedEn fin beskrivning av Äggoljetempera om man bortser från ”miljövänlig” som kanske borde vara miljöbra eller miljösmart.

Vi avrundar med en filmsnutt:

2 reaktioner på ”Grundmålning

  1. Pingback: Då och nu – förvandlingen | hus i frankrike

  2. Pingback: Gestaltning med strukturspackel | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s