Äggoljetempera – en värld av ny kunskap

När vi nu bestämt oss för att måla husets innertak med äggoljetempera rakt igenom, så uppkom ju det faktum att vi inget kunde om denna färg eller teknik. Och som så ofta inser man att ju mer man fördjupar sig ju mer finns att lära.

Vi kontaktade de två ledande firmorna som producerar pigment och recepturer för denna uråldriga färg, OVOLIN och av jord. som bägge, om jag förstått det hela rätt, startats av samma kvinna som dessutom är författare till praktverket om äggoljetempera: Jordens färg.

äggoljetempera ingrediensernNågra av de viktigaste ingredienserna: våg, penslar och så ekologiska ägg.

Hustrun hade just varit på kurs hos Temperamåleriet (vars ägare och grundare är en expert på detta och baserad i Stockholmsområdet) då jag fick samtal från en svensk kontakt i Aude som inte bara driver vinbondehuset Capitaine Bonnet i Magalas (en timme österut från oss) där man kan bo, utan också är återförsäljare åt av jord. och bara några timmar därefter ringer en representant från firman SpeedHeater som av en händelse fått syn på denna blogg och berättar att de är på väg att titta på den franska marknaden. Och på min direkta fråga om tekniken är möjlig att använda på blyfärg blev svaret glädjande nog, ja eftersom upphettningen sker vid en temperatur som tydligen inte är så hög att farliga blyångor frigörs.

Man kan ju inte säga annat än att färg är bra också för nätverksbyggande.

En av egenskaperna hos äggoljetemperan är att de olika pigmenten ger olika kemiska egenskaper åt färgen vilket innebär at man inte bara kan titta på kulör utan helst skall hålla sig till de recepturer som finns framtagna och vars egenskaper är kända och har målningsinstruktioner man kan följa.

Så vi har nu bestämt oss för att välja ”’27 juli 15%” för takmellanrummen och ”Bergkvist Unikum” en kulörblandning special för oss till ekbjälkarna. Man målar först med ett lager grundfärg och sedan två lager av den kulör man valt.

Vi har av vår gode vän arkitekten blivit rekommendera att titta på om också mjölkfärg kan vara ett alternativ framöver, inte minst då för alla våra kalkputsade väggar. Mjölkfärg är tillverkat av fem naturliga ingredienser, lera, kalksten, krita, mjölkprotein och kan färgsättas med naturliga giftfria pigment. Det är också en uråldrig färg som man bland annat hittat spår av i pyramiderna som ju förvisso är äldre än vår kåk!

pigment i vattenImorgon bär det av men redan nu 12 timmar före har vi vattenblandat grundfärgspigmenten!

Vänligen notera att husifrankrike.com drivs 100% ideellt och ingen produktplacering förekommer, de leverantörer och specialister som omnämns gör det för att deras teknik och service förtjänar det.

20180331_195003_resizedPåskdagen avslutades med en underbar fransk lammrulle nedsköljd med traktens vin!

 

 

 

 

 

 

 

 

9 reaktioner på ”Äggoljetempera – en värld av ny kunskap

 1. Ett hett tips är att inte glömma äggoljetempera i en varm bil i flera veckor… Kollegan glömde ta ur just den burken ur bilen, man är ju van att åka runt med gamla slattar.
  Jag hade förmånen att få testa denna metod i en lägenhet på Odenplan, torktiden är rätt lång men helt klart värt det när resultatet blev så unikt! Följer er blogg med stort intresse! Soliga hälsningar från Stockholm ( som idag bjöd på -8 grader på morgonen! )

  Gillad av 1 person

 2. Äggoljetemperan är stapelvara hos oss i Murviel efter en kurs med Milis på just Capitaine Bonnet för några år sedan. Näst på tur står röda väggar – 5 december – i vår lilla gästtoa!
  Så spännande att följa ert projekt och fint att se all möda ni lägger ner på att det skall vara hållbart, autentiskt och miljövänligt.

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Majonäs i olika kulörer | hus i frankrike

 4. Pingback: Grundmålning | hus i frankrike

 5. Pingback: Gestaltning med strukturspackel | hus i frankrike

 6. Pingback: Kökstaket sprutmålat i vitt | hus i frankrike

 7. Pingback: Det är många små detaljer… | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s