Ett kap i Orsans

Så var det då dags för ett par loppisar även denna gång. Den ena en ganska stor marknad i Ouveillan en söndag men först en av de reservdelsloppisar som jag listat i ett tidigare inlägg, denna i Orsans och med namnet Brocante d’antan, fritt översatt ”loppis från förr”.

phot cred brocant dantanPhoto cred: Brocante d’antan

Det första som mötte oss på Brocante d’antan var en takkrona av medeltida snitt som vid första anblicken bara såg risig ut men som efter en stund framstod som det kap den är. Vi har ingen aning om när den är tillverkad men gissningsvis tidigt 1900-tal av en lokal smed för något av slotten i trakten och först senare försedd med el.

takkrona hemkommen frankrikeVäl hemma var det dags att duscha takkronan och demontera det elektriska som var oanvändbart.

takkrona strippad peyriacRengjord så börjar den återfå sin forna glans.

elrester takkrona peyriacElskrot på väg till återvinning

Läser man om medeltida belysning kan man konstatera att det bara var de välsituerade och kyrkan som hade något mer än elden eller möjligen ett talgljus att lysa upp dygnets mörka timmar med. Det var i högreståndshem och på slotten och i klostren som de första takkronorna kom till, så detta vårt fynd passar väl in i vårt kök à la 1498.

chandlier medievalFärdig att nästa gång olja med linolja och få nya ledningar för LED belysning.

Loppisen i Ouveillan fyllde hela den lilla byns alla gator och var arrangerad av en förening som bevarar historik och fordon från andra världskriget.

jeep france WWII.jpgJeepen ej till salu utan för uppvisning i ”mint condition”

medeltida by Ouvellan

I övrigt bjöd byn på medeltida bebyggelse samt en intressant iskällare från 1500-talet.

iskällare aude

Det var ju så att från 1550 och under 300 år hade man en ”liten istid” i trakten och kunde vintertid få snö ganska ofta och dessutom rädda hem is från sjöarna och spara i iskällare att räcka fram till sommaren för kylning och glassberedning.

iskällare ouvellan.jpgDetta styrdes till och med av ett privilegiebrev från kungen och denna by var en av dem som kunde ägna sig åt isförsäljning.

ail rose de lautrec.jpgVi köpte lite av den delikata rosa vitlöken från Lautrec i Tarn (ja just det stan som återfinns i målaren Henris namn som var av adelssläkt från trakten) ,och ett tecknat magasin om Languedoc’s eget Ådalen 1907 vid vinböndernas revolt.

1907 vignerons.jpg

Och så blev det en spegel till toaletten på första våningen. Den kommer sedermera att bli målad svart då den toaletten kommer få en svartvit look.

spegel

Som på alla bra loppisar var det ett brett utbud och man hittade även det man inte vill ha som till exempel vapendelar som kunde utgöra byggsats för ett antal gevär.

vapen detaljer aude

En fransk bulldog av punkvariant som T-shirt motiv får avsluta denna episod trots att vi inte köpte tröjan, men en hund är aldrig fel.

Punk dog

 

9 reaktioner på ”Ett kap i Orsans

  1. Den takkronan är ju makalöst fin. Lite avis blir jag. Roligt att gå på sådana loppisar. Spegeln är också fin men jag hade nog endast putsat den och behållit guldfärgen. Snyggt till svart/vit badrum.

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: Varde ljus! | hus i frankrike

  3. Pingback: Låt täckelset falla! | hus i frankrike

  4. Pingback: Köksdrömmar! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s