Ett undertak med 20 ton ovanför sig!

valv chambreDet lilla valvet från köket in till kammaren på bottenvåningen har vi i tidigare episoder berättat om.  Hur vi bytt en del av ena dörrposten och skrapat rent resten av träet i denna gamla dörrkarm. Nu var det dags att angripa undertaket och putsa väggarna.

plaqeau ferGrundidén var att återanvända en av plattorna i gjutjärn som vi räddat från öppna spisen i köket men det visade sig att det saknades 4 cm i en änden så det fick bli en spånplatta istället. Att såga till den i perfekt i form av en parallelltrapets med olika vinklar var en utmaning bara det.

valv monteratPlattan fyller bara en kosmetisk funktion då de cirka 20 ton vägg som befinner sig ovanför hålls på plats av sju överstycken av trä i dimensionen 12 x 12 cm och troligen av poppel.

vault mortierPlattan på plats så nu var det dags att reparera de bägge väggarnas murverk med kalkbruk för att få ett plant underlag för putsen.

mur vault

Putsen kommer på plats med ungefär 0,5 m2 per timme för en ovan murare som jag och skall talocheras när det torkat lagom efter cirka fem timmar beroende på omgivande temperatur och luftfuktighet.

vägg växer framVi väljer samma puts som i köket med den gula sandfärgen som harmonierar fint med takbjälkar och trädetaljer vilka kommrr målas med ekbrun äggoljetempera.

l'auter cotéDags att reparera andra sidan.

fixadDen redan tidigare böjda väggformen i lilla rummet passar nu än bättre med de organiska former vi valt på murverket för att skapa en medeltida känsla.

enduit mur vaultSå känns då slutresultatet riktigt bra och saknas bara spackling och målning av undertaket men det får bli nästa gång.

vault fini 2

Putsen torkar snabbt under det första dygnet men fortsätter att torka, ljusna och hårdna i månader och till och med år, framåt.

vault finiValvet klart, sett från kökssidan.

Vi avslutar dagens episod med ett ljus för Santa Rita min hustrus namne bland helgonen och den som man anropar vid ”omöjliga fall och äktenskapsproblem” något som förtäljer om detta helgons inte allt för besvärsfria leverne i Italien cirka 50 år innan vårt hus byggdes.

Sainet rita albi

 

2 reaktioner på ”Ett undertak med 20 ton ovanför sig!

  1. Imponerad av ert hantverk och bloggen. Lycka till med projektet i er fina by.
    Men varför ska alla vackra husfasader förfulas av telekablar och fiber?

    Bien cordialement

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s