Marockanska golvplattor med hermelinsvans

carreaux salle de bains

I tidigare episoder har vi berättat om utmaningarna med att bygga ett badrum med hållbara tekniker och medeltida snitt. Efter noggrann efterforskning tipsades vi av den ypperliga svenska siten ekobyggportalen.se om tadelakt som ju blir lösningen för väggarna med vattentryck.

tadelaktväggTadelaktmästaren lägger sista handen vid badrumsväggen.

Övriga och nybyggda väggar i specialvåtrumsskiva av naturliga material, putsas med vanligt kalkbruk och dörren fick vi av vår vän som renoverar prästgården.

badrum väntar på golv audeBadrummet klart för golvläggning och avslutande rörmokeriarbete.

Golvet är den största utmaningen. Vi behöver ett golv som kan fungera som badrumsgolv och leda vatten från duschen till duschavloppet. Valet föll på cement- klinker som vi kommer att mätta med linolja när de väl är på plats.

Och idag kom bilden på våra specialdesignade klinker med den stiliserade hermelinsvansen från Frans I tid då de var symbolen för hans hustrus Claude och hennes mor Anne av Bretagne. Frans I som regerade när vårt hus var nytt och tjusigt på 1520 talet. Nedan Anne av Bretagnes vapensköld med tydliga hermelinsvansar.

688px-Coat_of_Arms_of_Anne_de_Bretagne.svg

Om exakt en månad är det dags att åka ner och lägga badrumsgolv – jag längtar!

Dela gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

5 reaktioner på ”Marockanska golvplattor med hermelinsvans

 1. Hej
  Hittade er blogg av en slump och har nu nästan tagit slut på batteriet i telefonen medan jag lusläser allt 😂
  Vi flyttade själva ner till Comigne/Douzens i slutet av september 2018. Vårt hus är dock ett förhållandevis nytt sådant (1970-tal), men det har ändå gjorts vissa renoveringar. Till exempel hade vi heltäckningsmatta på väggarna i duschen (intressant lösning som sedermera visade sig vara en utmärkt grogrund för svartmögel).
  Byggreglerna i Frankrike är ju väldigt olika de svenska och man får vara lite om sig och kring sig när man letar material för ombyggnad.
  Ja, nu sitter vi här. I karantän. Men vi har en stor tomt och vädret är ljuvligt, så det går faktiskt ingen nöd alls på oss! Det ska bli spännande att få följa era framsteg! Och vem vet, vi kanske ses framöver?!

  Gilla

  • Bästa Madeleine! Vad kul att du följer oss. Ja de är spännande projekt dessa. Vi bor ju nära varann så ser fram emot att ses när dessa märkliga tider är över. Vi håller oss i Stockholm och dess skärgård så länge. Bästa hälsningar JP och Rita

   Gilla

 2. Pingback: Byns egen Parsifal! | hus i frankrike

 3. Pingback: Från Marrakech till Peyriac-Minervois | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s