Från Marrakech till Peyriac-Minervois

Redan för drygt ett år sedan bad vi vår tadelakt-mästare att beställa handgjorda golvplattor av cement från hans leverantör i Marrakech. Mönstret designade vi efter inspiration av Anne av Bretagne (Frans I:s gemål) med vinröd mönsterfärg på ett ”off-white” underlag.

Plattorna dessutom levererade i kartonger av återvunnen papp!

Så kom då dagen då Mäster Daddis anlände med ett antal lådor med handgjorda cementplattor från Marocko. Vi är 100 % nöjda med resultatet och att sedan få jobba och lära hur man lägger dessa mönstrade plattor med vårt specialbeställda naturliga fix (lim) från Nature & Harmonie, var en upplevelse.

Blötläggning av plattorna i fem minuter
Limmet för första plattan breds ut med 4 mm spackel

Platta för platta växer golvet fram. Med ett inte helt jämnt betongunderlag och utan flytspackel (finns inte något bra hållbart sådant vad vi sett) var det ett trick att få det hela i våg. Ett trick Mäster Daddis behärskade fullt ut och som jag fortsatt skall försöka leva upp till när de sista kantplattorna och några plattor under trappen (som inte syns så väl) skall läggas av mig, framöver.

Fix läggs också på plattans undersida för att öka vidhäftning och underlätta att justera till en plan nivå.
Golvet växer fram och känslan av badrum ökar för varje platta.
Knivigast blir det som alltid vid plattsättning när de runda genomföringarna skall fixas.
Det skär i hjärtat när våra fina plattor delas men det måste till.

Vi har funderat fram och tillbaka vad gäller duschens golv och kommit fram till två möjliga lösningar. Dels att köpa en så kallad receveur (duschgolv på svenska, gissar jag) och dels att lägga cementplattor med fall mot avloppet. Cementplattor, om de mättas med linolja och terpentin, blir nämligen en fungerande fuktspärr. Dock har vi valt bort detta då det inte går att lägga fall snyggt med mönstrade plattor. 

Avslutningen görs cirka 20 cm från duschen då viss bilning kommer att behövas för vår ”receveur”

Så nu är vi på jakt efter en mycket tunn receveur (3 cm max) som dessutom skall vara gjord i ett (ekologiskt och socialt) hållbart material. Därför har vi lämnat cirka 20 cm mer än det rundade duschhörnet som skall vara 90 cm, för att snyggt kunna ansluta med de sista plattorna.

Badrummet med och utan golv med medeltida hermelinsvansar!
Sedan skall det fogas och mättas med linolja och terpentin!

Badrumsgolvet är förvisso inte riktigt klart ännu men visst kan man ana att det kommer att bli snyggt!


Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

12 reaktioner på ”Från Marrakech till Peyriac-Minervois

 1. Tack för nyttig information.
  Här i Beurlay är det omöjligt att få tag i murare och andra hantverkare, så hur bär ni er åt att hitta era entreprenörer?
  Alla påstår att dom har fullt upp fram tills slutet av 2022!
  Elektriker och kliman fick vi efter 6 månaders väntan.
  Pool kan vi få tidigast 2022 någon gång enligt dom fyra (4) vi frågat!
  Lycka till med ert fina hus.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Spännande, ser ju klockrent ut min enda fråga blir hur det kan vara att ”Den är biologiskt icke nedbrytbar” enligt hemsidan vilket ju isåfall enligt normalt synsätt gör den till icke hållbar men å andra sidan är den ju gjord av linolja. Här tar min kunskap slut så jag har frågat min vän ekotoxikologen, mer info kommer….

   Gilla

   • Fick svar direkt! Verkar vara en bra olja. Polymera byggmaterial ska inte alltid vara biol nedbrytbara, då får du bara göra om jobbet inom en snar framtid. Råvaran är ändå förnybar och begreppet nedbrytbar är ofta relativt i förhållande till volym, plats osv. Jag skulle köra på den.
    Så det lutar åt denna – tack för värdefullt tips!!

    Gilla

 2. Hej! Det är så fascinerande att följa ert bygge – badrumsgolvet blir fantastiskt fint! Nu har jag dock också en fråga; vi äger visserligen inte ett hus med medeltida anor men väl ett från mitten av artonhundratalet, så ganska gammalt ändå. Nu är vi i ett läge där båda badrummen behöver rivas ut, göras om, fuktspärras och göras ändamålsenliga. Tufft, när reglerna skiljer sig åt mellan olika länder… Tadelakt har vi dock kommit fram till att vi vill ha och nu undrar jag därför var du hittade din tadelaktmästare och om du tror att hen kan vara ledig för ytterligare jobb? Vi finns i Murviel (ser att du följer min blogg😉), så inte alltför långt från er i Peyrac.

  Gillad av 2 personer

 3. Pingback: Köksgolvet växer fram | hus i frankrike

 4. Pingback: Kurviga badrumsklinkers | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s