Detalj av 1700-tals ”graffiti” som får sin förklaring nedan i denna episod.
En av de stora lärdomarna under vårt spännande projekt har varit, och är fortsatt, att utforska murarkonsten. Som vi berättat om i ett flertal episoder finns det en mycket djupgående kunskap i att bygga med sten här i södra Frankrike.
En kunskap som hos många i den unga generationen hantverkare urholkats till följd av den flodvåg av kemiska produkter som byggbranschen översvämmats av sedan 50-talet. Vi har haft lyckan att från början ha rådgivare som L’Atelier Pittoresque, Apex och Atout Mur som har en djup kunskap i traditionellt murarhantverk med rötter i medeltiden.
Typexempel på felaktig cementputs på vår bottenvåning som gör att huset ej kan andas.
Otaliga är exemplen på där vi fått, eller kommer att få ta bort 1900-tals lösningar och ersatt dem med traditionellt kalkbruk och sten. Därutöver har vi ju i vårt badrum löst våtrumsfrågan med Tadelakt som är en 1000-årig teknik. I slutet av denna episod har vi listat några av de tidigare episoderna med tips om mureri.
Stenhuggeri är ju nära besläktat med mureri och i takt med att vi tar oss an fasaden framöver och inte minst återöppnar vårt medeltida fönster så kommer vi har behov av att lära mer om detta. Inspiration och mycket kunskap kan som vi tidigare nämnt hämtas från projektet i Guédeleon.
Häromsistens stannade jag till i en av alla dessa historietyngda byar i vår närhet och vandrade runt och inspierades. Alet-les-Bains är en kurort troligen redan sedan romartiden med sina unika källor och sitt vackra kloster. Här bodde också med stor sannolikhet Nostradamus den firade vetenskapsmanen och siaren som levde just vid tiden då vårt hus var nybyggt.
I byns kloster fann jag denna valvstötta som visar tydligt hur man slår ett valv.
Här kan man se tekniken beskriven på Medeltidsmuseet i Stockholm
För vårt medeltidsfönster behöver vi en stenhuggare som kan göra en sådan tvärpost.
Bilden med tvärpost innan från Alet-les-Bains och så här ser vårt idag stängda fönster ut.
Nyhuggen (möjligen putsad) gavelände också i Alet-lesBains.
Vår medeltida gavelände i behov av lite omtanke.
Ständigt påminns vi om regionens svindlande historia och var man än letar så träffar man på fascinerande berättelser. Jag var i våras och hälsade på hos frimurarbrodern Kai med hustru Sue som driver en liten uthyrningsverksamhet kombinerad med historieupplevelser i ett hus från 1500-talet i Rennes-les-Bains.
Otroligt nog hittade de vid restaureringen en lämning som tyder på att en frimurarloge haft möten i huset på 1700-talet.
Kai vid den bevarade vägginskriptionen (detalj i början av episoden)
Denna trevliga utflykt fortsatte med ett besök i den fascinerande lilla byn Rennes-le-Chateau som också är lite av anledningen att vi hamnade i just Aude då jag för 20 år sedan först upplevde departementet vid ett besök här.
Tour Magdala – en av prästen Saunières alla fascinerande byggnader från sent 1800-tal.
Denna gång fick jag en djuplodad visning av byns världsunika kyrka av Kai och Sue vilket gav nya dimensioner till legenderna och historien.
Till och med min favorit matjournalisten Julie Andrieu har stannat till i Rennes-le-Chateau!
Nedan följer några av alla de episoder där vi berättar mer om allt det vi lärt om mureri:
Dag 5 – första egna konstruktionen efter många dagar av destruktion…
Dagens episod får avrundas med ett porträtt av Nostradamus som ju fortsatt fascinerar oss med alla de profetior vi tolkar in i hans texter.
Spännande om mureri och historia. Vi måste köra dit och titta.
GillaGillad av 1 person
Ja, såväl Rennes-les-Bains som Alet-lesBains och naturligtvis Rennes-le-Chateau är väl värda ett besök!
Vänligen
JP
GillaGilla
Alltid lika roligt och informativt att läsa dina inlägg!
GillaGilla
Tack – likewise!
JP
GillaGilla
Det här är hur spännande som helst. Jag har följt ett annat renoveringsprojekt där det inte togs hänsyn alls till ursprung, gammal kunskap eller material. Det blev jätte modernt och så , men saknar djup och insikt.
GillaGillad av 1 person
Tack för det – det värmer!
JP
GillaGilla