Byns egen Parsifal!

carcassone månljus frankrikeRoger Raymonds slott som är del av La Cité de Carcassonne.

Raymond Roger Trencavel är en legend i södra Frankrike och långt utanför dessa trakter. Han var en modern ledare vid 1200-talets början och herre över Carcassonne bland annat. Under hans korta regim över Carcassonne och Beziers samt en tid också, Peyriac-Minervois vad jag har kunna förstå, rådde något man närmast kan se som religionsfrihet med dagens mått och om inte jämställdhet, så i all fall rätt för kvinnor att inneha egendom och besluta om den.

En våldsam reaktion på detta blev det albigensiska korståget initierat av en hotad katolsk kyrka och med sällsynta grymheter inte minst mot katarer och judar.

Blason_TrencavelRaymond Rogers vapensköld med den klassiska hermelinsvansen vi skrivit om tidigare.

Raymond föddes 1186 och när hans far dog 1194 (eller 1196) lämnades hans uppfostran åt Bernard en av faderns vänner, Bernard, lord av Saissac och han växte kanske tidvis upp på dennes slott i närheten av Carcassonne.

En tur runt slottet där Raymond troligen sprang runt som barn.

Raymond var själv troligen inte katar men såväl hans syskon som Bernard lär ha varit katarerna mycket närstående. Detta och den mångkulturella befolkningen i Carcassonne bidrog säkerligen till att Raymond när han blev ledare insåg att mångfald är så mycket bättre än enfald.

parsifalKlassiska Parsifal inspirerad av Raymond och Labyrinth där han är centrum. 

Det är lätt och dessutom så fascinerande att föreställa sig att någon av våra företrädare i vårt hus i Peyriac, runt 300 år senare vid 1400-talets slut satte sig vid fönstret i salen med barnen i en ring omkring sig och berättade spännande historier om denne Raymond Roger som dessutom av vissa anses vara en av förebilderna till Wolfram von Eschenbachs odödlige hjälte Parsifal.

augmented reality - CopyEtt första tappert försök till augmented reality från salen i huset.

Det är denna känsla av en tidsresa på riktigt är vad hela vår renovering syftar till och det gör att valen av tidsenliga material och detaljer är mer än en princip – det är ett sätt att skapa det sceneri vi vill att besökare skall komma att ha som bakgrund när de återupplever historiens vingslag i denna unika del av Europa.

Raymond Roger dog 1209 på senhösten under oklara omständigheter, fängslad i sitt eget slott i Carcassonne. Det ryktas att stadens nye herre och det albigensiska korstågets grymme härförare Simon de Montfort, låg bakom hans död.

En kort rundvandring i Raymonds slott där han också slutade sina dagar.

2 reaktioner på ”Byns egen Parsifal!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s