Krig och fred!

The Golden Knight of Nice

Föga anade jag som ung tonåring vid 70-talets början när jag med stor ansträngning byggde denna modell att jag tillsammans med hustrun, femtio år senare skulle äga ett hus i Södra Frankrike vilket byggdes just när dessa gotiska rustningar var högsta mode. Tanken svindlar när man ser framför sig den lokale riddaren som kanske bodde just i vårt hus och levde sitt dagliga liv där för att plötsligt klädas i rustning och ge sig ut på slagfältet.

Byns ”nya” slott som är byggt på 1500-talet och gränsar till vårt kvarter.

Det ”nya” slottet i byn som ligger i änden av vårt kvarter och som förresten just fått ny ägare, vad jag läst i tidningen, kom till under tidigt 1500-tal när den gotiska rustningen var högsta mode och den beridne riddaren den mest fruktade krigsmaskinen.

Just denna modell av en klassisk byggsats från tyska Revell, heter The Golden Knight of Nice och var en av deras mer framgångsrika produkter på 60-talet. Nice var del av röran av små hertigdömen mellan Italien och Frankrike och blev riktigt franskt först på 1500-talet. Släkten Grimaldi som vi idag återfinner i Monaco var inblandade i de politiska turerna tillsammans med många andra innan Côte d’Azure till slut blev franskt. I nedan bildspel ser du vår vän Riddaren i olika poser och avslutningsvis modelltillverkaren Revells text om honom noga inramad av en fascinerad tonåring.   

Redan på 1300-talet gjorde den tilltagande slagkraften hos vapnen att behovet av skydd i fält ökade för både riddare och häst och man började smida hela bröst- och ryggharnesk varefter utvecklingen av rustningarna fulländades under övergången till 1500-talet en heltäckande rustning helt i metall som dessutom kunde användas både i strid och vid tornerspel, blev standard. Med insikten att plåten om den formades med veck blev en starkare konstruktion, kunde man göra tunnare och lättare rustningar och den gotiska rustningen var född! Hur den ser ut i detalj kan man se här och dessutom beställa sig en om önskan skulle uppstå!

Att klä på en riddare var inte det enklaste och detta var ett av skälen att man behövde en väpnare!

Låt oss hoppa 400 år framåt i tiden, efter otaliga krig var det så dags för det som kom att kallas Det Stora Kriget 1914. Krig vare sig de skedde under medeltiden eller i modern tid är ett otyg.

En kort video som ger en insikt i vad Korpral Louis Barthas berättar om i sina dagböcker.

Skönt därför att vår by idag som ett resultat av vansinnet under första (och andra) världskriget är en Commune pour la PAIX! Detta är mycket beroende på byns store son, Louis Barthas som vi också tidigare berättat om och som skrivit över 500 sidor ocensurerade berättelser om krigets helvete i skyttegravarna under det första världskriget.

En lite fredligare bild får avsluta dagens aningen krigiska episod och då en bild av St Rita (min hustrus namne) ett av de runt 10,000 katolska helgon som lär finnas. St Rita var Augustinernunna på 1400-talet och är skyddshelgon för ”omöjliga fall” och vid äktenskapsproblem!

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

En reaktion på ”Krig och fred!

  1. Pingback: Hur var livet för 525 år sedan? | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s