Väggar med historia

De fyra ytterväggarna i vårt hus skiljer sig helt åt i konstruktion. Norra väggen mot Rue de la Ville som vi ser på ovan bild, är ombyggd ett antal gånger och hade en stor del av husets levnad en klassisk inbyggd loftgång som gav mer bostadsyta på en begränsad tomtyta. Väggen är idag i murad natursten och cirka 40 cm tjock.

Gavelväggen, ovan, mot väster är runt hela 75 cm tjock och murad av natursten av olika slag och har endast ett fönster (nu igensatt) samt en observationsglugg längst upp. Den är helt klart den mest befästa och kan dessutom enligt vår vän medeltidsarkeologen vara äldre än huset i övrigt och möjligen vara så tidig som 1300-tal.

Östra gaveln, här på vindsvåningen med det nya taket i Douglasgran och med förstärkning av återvunnen ek.

Den östra gaveln är mitt inne i det som var det ursprungliga huset och som alltså idag är uppdelat i vårt hus och grannhuset (som förresten är till salu, vilket vi berättat om tidigare), Väggen är murad på enkelt vis och cirka 15 cm tjock.

Peyriac-Minervois från ovan Foto: Daniel Turesson, Bromma

Slutligen så den södra väggen som vi tänkte fokusera lite på i denna episod (väggen utmärkt med vit pil på drönarbilden). Denna vägg består av husets södra ursprungliga vägg samt den troligen senare tillbyggda delen på vilka terrassen vilar, vilken är av enklare slag.

Södra väggen innan vi byggde terrassen och hör ses ganska tydligt korsvirkeskonstruktionen.

Den ursprunglig södra väggen är den svagaste konstruktionen av de fyra ursprungliga väggarna och är uppbyggd med välgjort korsvirke av ek. Mellanrummen har troligen varit fyllda med lera vid husets uppförande runt 1498 men har av brand- och inbrottsskäl bytts ut till mur med småsten något hundra år senare. Väggen är totalt endast cirka 20 cm tjock. Den svagare konstruktionen var troligen motiverad av att den vetter inåt mot slottet (gul pil på bilden) och med det var inom en inre försvarsring.  

Huset ur snarlik södervinkel idag med den tillbyggda terrassen

Vi kommer vid fasadrenoveringen att på samma sätt som inne i salen göra korsvirkeskonstruktionen på denna vägg synlig för att lyfta fram den medeltida känslan i byn.

I denna bild inifrån salen på våning 1 trapp framgår det vackra korsvirkesarbete som vi också vill visa utåt.

Vår inspiration för den södra fasadens ursprungliga delar är bland flera andra denna vackra fasad från ett hus i Alet-les-Bains i trakterna.  

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

2 reaktioner på ”Väggar med historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s