1,5 meter murad vägg

Muraren i full färd med att rensa ur löst bruk, stenar och skräp.

Väl tillbaka i Peyriac är arbetsuppgifterna otaliga och lockande. En mindre detalj men som likväl kräver sina timmar är återställandet av väggarnas nederdel i övre kammaren. Detta fina rum som skall bli vårt sovrum framöver, skall ju nu få sitt golv (som ju också blir nedre kammarens tak).

Kammaren en trappa upp i väntan på golv och vägglagning.

Innan golvläggningen kan begynna måste vi återställa det sår som uppstått när det gamla golvbjälklaget rivits och säkra dessa väggar som till kanske 20% av sitt djup hänger i luften. Det handlar om vanlig murning med sten och kalkbruk.

Med dessa små mängder handblandar vi bruket, här 1 del chaux NHL 5 och tre delar sand 0/4.

Denna gång valde vi NHL 5 för att få ett ännu starkare bruk och med det öka hållfastheten en aning i denna tjocka men inte så välbyggda vägg av oklart ursprung. Denna byggnadskropp med de två kamrarna över varandra och vår nya terrass på toppen är sannolikt inte medeltida såsom huvudhuset utan ett tillbygge någon gång under århundradena över vad som kan ha varit en lite gränd eller ett stall.

Viktig lärdom är att spara mursten, det arbete som gjorts i att bära hit dem är stort och tungt!

Det är nu man är tacksam för att vi har ett redigt lager med natursten av olika storlek och modeller för det blir verkligen ett pussel att få till ett någorlunda snyggt och starkt förband.

Som amatör tar det mig runt 1 timme per halvmeter att rensa, välja sten och mura upp på nytt. Samtidigt passade jag på att börja ta bort en bit av ovansidan som sticker upp på den gamla stock av poppel som sitter kvar som bjälke, för att sedan smidigt kunna lägga golvplankorna på de nya reglerna som vi satte dit för några år sedan.

Den gamla stocken sticker upp aningen över de andra bjälkarna och skall tas ur.

Detta är förvisso inte det mest romantiska delen av projektet ett men en viktig vardag i en medeltidshusrenoverares liv.

3 timmar senare har 1,5 meter av sydväggen återfått sin stabilitet.

Vi rundar av dagens episod med ännu en dörr som hommage till vår senaste episod med dörrkunskap.  

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

Fransk Entrè!

Ett av våra mest lästa inlägg förra året var det om franska fönsters historia. En episod som också inkluderade en generös gåva från en av våra läsare, närmare bestämt skriften Lumière om just franska fönster, som hittills laddats ned i 1896 exemplar.

I denna episod med några tankar om hur vi skall bete oss för att förse vårt hus med en vacker ytterdörr med medeltida känsla istället för dagens 50-tals variant inspireras vi av en ny skrift från samme författare.

Vår nuvarande entrédörr från utsida och insida med överljuset i rutigt linjeglas från 50-talet.

När det gäller vår ytterdörr ser vi framför oss att behålla den befintliga dörren som är solid och troligtvis tillverkad av en lokal snickare men att förse den med ett nytt ytskikt i ek i ett utförande som är mer historiskt rätt och tilltalande.

Vi har under åren fotat dörrar av äldre ursprung runt om i Aude och på andra platser som kan ge en känsla och inspiration till att hitta utförandet på vår dörr. Nedan ett urval:

Men så kom då gåvan från Johan Näsström som författat ännu en liten innehållsrik bok om fransk byggnadsvårdshistoria. Ett måste för den frankofile renoveraren, eller för den delen för historikern.

Här fick vi direkt blodad tand och lutar nu åt varianten med liggande, kilsågade ekbrädor som ses längs ned till höger på uppslaget ovan. En tidstypisk och smart lösning där den nedersta brädan kan bytas vartefter den förstörs av regn och annat.

Samtidigt vill vi behålla dörrens överljus eller impost vitrée som vi just lärt oss det heter. En lösning som lär kommit först på 1800-talet, men är praktisk i mörka medeltida hus. Utmaningen blir att inkorporera denna glasöppning i den omgjorda dörren och naturligtvis byta glaset.

Två exempel på mycket tidiga överljuslösningar infattade i fasader.

Du kan ladda skriften Entrè, här i pdf, fritt som en gåva från Johan och husifrankrike.com. (OBS! Endast i svensk version). Önskar du ett tryckt exemplar finns ett fåtal att beställa från Johan på jonasstrom@icloud.com (24 sidor A4 med 58 färgbilder). Den kostar då 180:- SEK plus fraktkostnader, (som inom Frankrike är 4.30€ och till Sverige är 9.85€).

Noterbart är att det ofta fanns mycket smide på äldre dörrar såväl för funktion som utsmyckning (för den som hade råd). Vi ser framför oss att vår dörr får smidd spik vars huvuden kommer utgöra ett dekorativt mönster och sedan naturligtvis vår redan inköpta portklapp som ju dessutom håller den onde borta.

Nästa vecka bär det för oss av ner till Frankrike och Peryiac-Minervois för arbete på riktigt. Kasta gärna ett öga på några av våra tidigare episoder om dörrar:

Blå porten | hus i frankrike

En port till medeltiden | hus i frankrike

En port från La Redorte! | hus i frankrike

Dagens episod avrundas med bilden på vår uråldriga bykyrkas vackra dörr med väl arbetat lås.

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!