Fasaden och filmsyndromet!

Sista besöket hos de rådgivande myndigheterna denna gång var hos CAUE (Conseil d’Architecture, d’Urbanisme et de l’Environnement) som har som sina uppdrag att främja den arkitektoniska kvaliteten och hållbarhet i Frankrike.

Detta gör de genom utbildning och rådgivning för såväl proffs som amatörer och myndigheter. Även denna rådgivning gavs av en senior arkitekt och var gratis. Också här lyckades vi boka tid med bara några dagars varsel.

En mycket vänlig och kunnig arkitekt tittade på vårt förslag och inte helt oväntat var hans råd helt i harmoni med de vi fått av STAP.

En rolig anekdot lärde oss att minnas att fasader var putsade redan på medeltiden och såg inte ut som vi kanske ofta föreställer oss franska äldre hus idagMur (3) med en salig blandning av olika slag av sten, tegel och mureri. Detta kallar franska arkitekter för ”vitsnösyndromet” syftande på en fransk film som släpptes strax efter kriget då alla fasader var i uselt skick och skapade bilden av att det nakna murverket var det typiska franska husets fasad.

Tvärtom försökte man på medeltiden och framåt alltid putsa husen med kalkputs för att dölja den ofta ojämna murningen av sten från trakten och på det sättet få det mera likt ett högreståndshus.

Vår slutsats blir att över tid ha målet att putsa huset med kalkbruk i en kulör hämtad från sandbankarna vid det lokala vattendraget l’Argent Double, som rinner genom Peyriac och helt visst har försett de lokala murarna med sand sedan urminnes tider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s