Ett oumbärligt verktyg för en blivande murare!

20151101_170616

På en stor ”vide-grenier brocante” (loppis) inhandlade vi igår en ”Marteau à piquer” ett verktyg som är ett måste när man skall ”piquer” husets alla innerväggar. Vanligen har väggarna först ett cirka centimetertjockt lager av gips ”plâtre” och därunder cirka 2,5 cm med kalkputs ”enduit” som oftast allt skall bort. Sitter kalkputsen väldigt bra och man har för avsikt att åter putsa ytan kan man lämna områden av denna men samtidigt vill man ju gärna se hur muren ser ut under.

Vid detta arbete är ett verktyg som detta till stor hjälp då det har en tyngd som ger effekt och en sida bred som ett stämjärn med vilken man slår bort ytgips och ytputs samt en spetsig yta som används för att picka ur löst sittande bruk mellan stenarna i muren för att sedan kunna ersätta detta med nytt starkt kalkbruk och på det sättet stärka muren för de kommande hundra åren.

Helt klart en speciell känsla att hålla i detta verktyg då det och dess likar har använts av frie murare i väl över 800 år. Man blir ödmjuk och mycket inspirerad. Samtidigt blir man ganska snabbt varse sin begränsning och vi funderar redan på att första arbetsdagen på den kommande sejouren hyra in vår rådgivare för ytterligare en dag att starta upp oss och rätta till de värsta misstagen så att vi snabbt kommer på bana.
Uppskattningsvis har vi sisådär en 135 m2 mur och korsvirkesvägg att ”pikera” innan vi är klara och då är liknande arbete med golv och tak inte inräknade. ”Do it yourself” får en ny innebörd när man köpt ett medeltida hus.

En reaktion på ”Ett oumbärligt verktyg för en blivande murare!

  1. Pingback: Tillbaks i Aude! | husifrankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s