Dendrokronologi och Kol-14, vetenskapliga metoder att åldersbestämma material!

I vår strävan att hitta det decennium huset ursprungligen uppfördes har vi parallellt med att Monsieur Blanc på Archives Departemental hjälper oss med historieutredningen, börjat söka kompletterande tekniska metoder.

Det första som kanske kommer för en när man vill datera dött organiskt material är Kol-14. En metod som bygger på att mäta skillnaden mellan två kolisotoper som finns i allt organiskt material där den ena, C 14, sönderfaller och den andra C 12 är stabil. Då halveringstiden för C 14 är känd (5730 år) så kan man beräkna när organismen dog. Felmarginalen är med modern teknik +/- 50 år vilket är aningen mycket för oss så vi vände oss istället till…

Den andra metoden, dendrokronologi, som bygger på trädstammars tillväxt som kan relateras till klimatologiska faktorer unika för varje år och plats och art. Trä dateras alltså genom årsringarnas profil som jämförs med kända referenskurvor. På detta sätt kan man bestämma tidpunkten för när trädet höggs på året och till och med årstid, exakt. Prover kan tas antingen i form av skivor tvärs en stock eller en borrkärna från en stock.
För båda metoderna behövs att man tar ett antal prov från olika delar av huset (sannolikheten att träet är äldre ju längre ned i bärande konstruktioner är påtaglig) och att man kompletterar resultaten med andra historiska fakta för att belägga årtalet.

snitt

I Sverige är Lunds Universitet ledande på detta och i Frankrike har vi varit i kontakt med Laboratoire LAE i Bordeaux. På ITRDBs hemsida kan man se för vilka orter världen över som det finns referensprofiler att jämföra med.

dendo borr

Vi utvärderar just nu offerterna och ser hur vi skall gå vidare för att under nästa år få veta när vårt hus föddes eller i varje fall när de träd fälldes som idag utgör den bärande konstruktionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s