På måndag börjar rivningen av taket…

Nu blir det verklighet och vårt fina gamla hus skall få ny mössa inför vintern. Vår byggmästare inleder rivningsarbetet den 7 december då det gamla taket åker till den sista vilan.

Mot slutet av veckan kommer leveransen av bjälkar och konstruktionsvirket i Douglasgran. Det blir den första större särskiljande åtgärden där vi av uppenbara hållbarhetsskäl (och hälsoskäl) gjort det självklara valet att inte använda impregnerat virke utan istället den naturligt motståndskraftiga och termitsäkra Douglasgranen som odlas i Frankrike. Prisskillnaden blev till slut försumbar.

Med lite tur kommer vi att ha ett nytt tak på plats före byggfirmans julledighet som börjar den 18 december. Vid byggets början betalar man enligt kutym 30 % av offertvärdet och sedan kommer slutfakturan efter slutgodkänt arbete.

En liten motgång kom i slutet av förra veckan då kommunen lät meddela att man skulle utnyttja sin rätt att förlänga tiden för svar på vår anmälan om förändring (préalable) från en till två månader. Ansökan gäller dels att öppna upp det medeltida fönstret och dels att bygga den lilla loggia som vår arkitekt Nadine Hillebrant skapat. Vi ser det dock mer som en framgång att man inte direkt sagt nej till det hela utan funderar vidare.

Vår första skiss på Loggian (en liten takterrass på vad som idag är taket på den del av huset på cirka 5 m2 som endast sträcker sig 2 våningar över marken) tyckte vi var jättefin…

Skiss Loggian2

Men det är uteslutet med sadeltak eftersom takprofilerna i Peyriac-Minervois medeltida stadskärna anses ytterst skyddsvärda. Så vi fick raskt be vår arkitekt att rita ett alternativt förslag som vi dessutom råddes att döpa till en ”pigeonnier” eller ”colombier” (duvslag) och som också blev riktigt fin…

colombier 2

Det är detta vi nu med spänning väntar på att få börja bygga. Dock kör vi på med resten av taket i väntan på detta.

 

2 reaktioner på ”På måndag börjar rivningen av taket…

 1. Hej!
  Vad underbart att se vilken varsamhet du tar hand om huset, så fint. Behålla husets själ men gör ändå en ansiktsupplyftning lagom hänsyn till åldern👏
  Lycka till God jul🎍
  Sinikka

  Gilla

 2. Tack för vänliga ord. Ja det är ett spännande projekt med mycket lärdomar längs vägen och en ödmjuk insikt att man fått förtroendet att förvalta detta hus några år av dess långa historia!
  God Jul på er alla

  JP

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s