Dag 10 – lediga och på utflykt

”Tänk på vilodagen så att du helgar den” är ju en gammal fin devis och vi har hållit på denna så söndagen blev det återigen att antal loppisar och annat istället för arbete. Först en i grannbyn Rieux, en loppis som alltid brukar ha något gott med sig och denna gång inbegrep det en ”plan” en liggande kniv med två handtag som man använder för att putsa gamla stockar. Vidare en huggmejsel med bred spets för att hugga bort puts och sist men inte minst en stålborste som ju är oersättlig när man dagen efter murningen skall skrapa bort rester av kalkbruk från stenytorna.

Vi fortsatte till ett par andra loppisar i närheten men som inget gav, för att sedan styra kosan mot Limoux där vi stannade vid en Brocantemarknad, tillfälligt inrymd i stadens idrottshall. Här sålde antikhandlare mängder av häftiga artiklar dock till dyra priser. Allt från fjäderdrivna rotisseurer från förra århundradet över fräcka originaljugendmöbler till en Jaguarkylarprydnad stor som en katt, att ha på byrån. Kort sagt inredarens dröm att botanisera i om man har välfyllda fickor.

Vidare på färden åkte vi mot Esperaza en liten by upp emot bergen, främst för att söka en matmarknad vi blivit rekommenderade men hittade ej denna utan istället ett hattmuseum och det rätt välkända dinosauriemuseet. Båda verkade väl värda ett besök men det får bli i framtiden ty vi var snart på väg hem och efter en smörgåslunch med fika hos den 100% ekologiska bagaren Le Fournil Bio.

2016-04-24 15.39.11Det var lite som att komma till Colorado på 6o-talet med en klar hippekultur och utmärkt utbud av ekologiskt bröd och annat gott.

På vägen hem stannade vi till i Alet-les-bains en liten turistisk stad med anor från romartiden som visade sig ha en helt unik medeltida bykärna där varje hus såg ut som vårt gjort en gång i tiden.2016-04-24 16.09.29 En magnifik katedral som delvis var ruin fullbordade intrycket av att man var flyttad tillbaka till medeltiden för en stund. Till och med Jeanne d’Arc blickade vänligt ned på oss i den ”nya” delen av kyrkan.

2016-04-24 15.59.08.jpg

Dagen rundades av med en blodig faux filet ackompanjerad av en pommes dauphinoises tillagad i vårt eget kök på Maison de Margot.

 

5 reaktioner på ”Dag 10 – lediga och på utflykt

 1. Well JP, you were only a few minutes north of Campagne-sur-Aude when you visited Esperaza! Next time, have a look at our pretty village and church.

  Alet-les-Bains is an interesting town with some great architecture. In the summere, there are open air classical concerts in the abbey grounds

  Gillad av 1 person

 2. Tack För en härlig guidning på ert framfart med framtidens insatts. Väldigt duktiga måste jag säga! Hoppas vi ses i framtiden?! Lycka Till!
  Kram/Sinikka

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Salen på våning 1 – då och nu | husifrankrike

 4. Pingback: Salen nu (nästan) beboelig. | husifrankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s