Dag 12 – Vi blir inspirerade av Raymond Roger!

Så var det dags att återvända till Sverige men på hemvägen, efter att ha låst huset ordentligt, tänkte vi besöka Katharmuseet i Mazamet. Nu är det så att franska mindre museer ibland har en tendens att ha varierande öppettider och påfallande ofta inte desamma som står på hemsidan eller i broschyrerna.  Så även denna gång och tisdagar var helt plötsligt stängda så vi planerade snabbt om vår förmiddag och åkte till favoritstaden Carcassonne.

La Cité de Carcassonne som är ett UNESCO-världsarv, är något mindre än gamla stan i Stockholm och helt klart turistiskt kommersialiserad sedan den för över 100 år sedan återupptäcktes av den medeltidsintresserade arkitekten Violet le Duc som också restaurerade hela stan efter eget huvud men med ett ganska lyckat resultat får man säga.

Trencavel

Men stadens kanske mest betydande man under århundradena var nog Raymond Roger Trencavel som var vicomte av bland annat Carcassonne. Han var en frisinnad och vidsynt man som hade en för tiden ovanligt öppen attityd till religionsfrihet och Occitanien blomstrade under hans välde. Hans öppna attityd blev också hans fall när katolska kyrkan fått nog och initierade det albigensiska korståget 1209. En tradition gör gällande att Raymond är förebilden för den klassiske hjälten Parsifal i varje fall för Parzival i en klassiska boken av Wolfram von Eschenbach som också var den roman som inspirerade Wagner till hans opera Parsifal.

Perceval_à_la_recluserieNåväl vid sidan av att Raymond varit inspiration för många som följd av sitt moderna ledarskap under annars svåra tider i Europa är han nu också inspiration för oss vid inredningen av vårt hus. Vi hittade otaliga detaljer vid vår snabba rundtur på Château Comtal som är den medeltida borgen i kärnan av La Cité och som till stora delar påbyggdes och inreddes av Roger Raymond. I nedan bildkavalkad ger vi lite tankar kring detaljer vi har för avsikt att kopiera.

2016-04-26 11.19.18

Milsvid utsikt från Château Comtal över Aude

2016-04-26 10.50.57

Trappräcke som möjlig inspiration för vårt terrassräcke.

2016-04-26 11.16.02

Fönsterspröjs i sten av den typ vi skall ha i vårt medeltida fönster.

2016-04-26 10.51.24

Intressant trappbeklädnad med ek och kakel som vi kan kopiera för entrétrappan i betong.

2016-04-26 11.22.35

Fönsternisch som inspiration till vår nisch2016-04-26 10.47.29

Modern stilfull belysningslösning

2016-04-26 11.12.55

Linteau liknande vår

2016-04-26 11.27.29

Och som avslutning den bedårande leende madonnan som jag tycker speglar den äkta moderskärleken men kanske också en tid och en del av det medeltida Europa som var lite mänskligare än resten.

 

 

 

 

5 reaktioner på ”Dag 12 – Vi blir inspirerade av Raymond Roger!

  1. Pingback: Trapphuset till våning 1, då och nu – förvandlingen | husifrankrike

  2. Pingback: Carcassonne – vårt favoritbesöksmål | hus i frankrike

  3. Pingback: På tornerspel med barnbarnet | hus i frankrike

  4. Pingback: Trappor har betydelse i ett Town house! | hus i frankrike

  5. Pingback: Min vän biskopen | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s