Trappor har betydelse i ett Town house!

trappa montnartreEn vacker trapp från Montmartre som blir förebild för vår vindstrapp.

Vi har i tidigare episoder gått igenom husets dörrar och fönster samt förstås alla rummen men i denna episod tänkte vi ta en närmare titt på husets trappor.

Visst har vi bloggat om de två trapphusen redan 2016 och konstaterat att det från bottenvåningen troligen är konstruerat på 50-talet medan trappen till vinden absolut är 1800-tal eller möjligen äldre.

Därutöver har vi två nivåskillnader till, nämligen entrén och dörren ut till lilla gården.

entre före golvpalttaOriginalentré.

Låt oss börja med entrédörren som vi i detalj beskriver i genomgången av husets dörrar men här koncentrerar vi oss på nivåskillnaden och med det tillgängligheten för rullstolsburna gäster.

entre efter platta 2Samma entré med nytt golv och större nivåsklillnad mot gatan.

I samband med att vi gjöt nytt golv i hall, badrum och kök för att få ett bottenplan utan trösklar eller nivåskillnader så blev entrésteget 14 cm högre. Vi kommer att göra en ramp från gatan till hallgolvet och letar nu efter en elegant sådan som smälter in i omgivningen. Intressanta material är aluminium men också lösningar med helgjutna små gummiramper finns.

court entre 3Översvämningsbarriär mot innergården.

Den andra lite mindre trappen är steget ut till lilla gården. Det har i moderna tider fått en extra betongbalk som vi antar är avsedd för att stoppa översvämning av regnvatten vid de häftiga regnen som ofta drabbar trakten. Vi tittar nu på att ersätta den med ett breddavlopp av tillräcklig kapacitet. För detta krävs att räkna ut maximala regnflöden från taken, vilket i sig är en redig matematisk uppgift. Vidare skall vi hitta ett snyggt breddavlopp som kan kopplas till vårt medeltida dagvattensystem.

egout medievalBild inifrån vårt uråldriga dagvattensystem som har brunn på gården från 1300-tal.

takytaVårt tak med 40 m2 yta mot söder som tar emot många skyfall varje år.

vattentillströmmningUtsikt över granntak som bidrar med ytterligare regnvatten till kalkylen!

Så då till det två riktiga trapphusen och först 50-tals trappan till första våningen från hallen. Denna passar ju dåligt in i ett medeltida hus men är bastant och välgjord och skall behållas.

trappa 50-tal occitanieBetong och tegelkonstruktion från 50-talet.

Det första som kommer att hända med den är att räcket kommer att förlängas till tak och bilda en vägg mot badrummet.

escalier rdch audeDen idag målade betongtrappen som skall få nya ytskikt.

En fackellampa med närvarosensor kommer att monteras som belysning. Stegen skall vi renovera och bekläda med klinker och kanske ek trappnosar eller tvärtom eksteg och klinkerfront.

trappaTrappa från Cité de Carcassonne med eksteg och klinker.

Första steget blir vridet i 45 grader och med det ett större avstamp. Någon form av ledstång som inte tar för mycket plats skall monteras. Väggarna kommer att putsas med kalkputs i en ljus färg.

trappsteg ettPlatsen för det första steget som blir större (bilden tagen innan golvgjutning).

Övre trapphuset som leder till vindsvåningen är helt i trä och delar av konstruktionen behöver bytas men i stort skall den behållas. Den inledande bilden från Musée de Montmartre i början av denna episod blir vår förebild.

2015-09-05 12.02.34Entrén till vindstrappen.

esacalier grenierSamma trapp sedd från vinden.

Den stora frågan är om vi skall göra den som ett öppet trapphus för att vinna volym i salen. När trappan är renoverad skall träet slipas och betsas med ek kulör och sedan matt lackas.

trapphus salenIdag en vägg men skulle kunna bli ett trapphus och skapa volym!

Dagens episod avslutas med en video från det unika restaureringsarbetet av den magnifika trappan vid Château Fontainebleau. Det finns de som har större trapprojekt än vi kan man konstatera.

 

Välkommen att följa husifrankrike.com på WordPress eller via mail!

Dela gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

9 reaktioner på ”Trappor har betydelse i ett Town house!

  1. Pingback: Le Grenier – Vinden Då och Nu! | hus i frankrike

  2. Pingback: Många små steg | hus i frankrike

  3. Pingback: Ett steg till | hus i frankrike

Lämna en kommentar