En välkomnande dörr

När man sitter och funderar på ett projekt som husifrankrike glider tankarna lätt från de stora utmaningarna som att rensa 125 m2 vägg från gips och puts till de mer konstruktiva och kreativa delprojekten som att tillverka en välkomnande funktionell och inbrottssäker ytterdörr som harmonierar med husets ursprung.

Dörr 5

Nuvarande dörr från 1950-tal dock innan oljad med ekologisk olja.

Nuvarande dörr som är ganska robust är gissningsvis från 1950-talet och ganska typisk i området men passar dåligt in i ett återskapat medeltida snitt på huset. Vi skall inte föregå alla historieundersökningar och dateringar men vi har ju fått ett första akademiskt expertutlåtande som daterar huset kring sekelskiftet 1500.

Hur såg portar ut på medeltiden och vad kännetecknade dem? Kan det ha funnits ljusinsläpp ovan, något vi väldigt gärna skulle önska oss att ha, även ihop med en medeltida entrédörr.

Helt klart var porten på den tiden inte bara ett skydd mot inbrott när man var borta utan också ett skydd mot intrång när man var hemma i tider av oro. Detta leder till tanken att porten var tillverkad i betydligt grövre virkesdimensioner än idag. Viktig var nog också möjligheten att kunna titta på den som stod utanför innan man eventuellt öppnade och välkomnade vederbörande. Tittögonen var dock betydligt större än idag och gallerförsedda.

Vi utgår från att materialet skall vara ek och helst så breda plankor som möjligt (3-4 stående plankor som bas, som kommer att utgöra den knappt 90 cm breda dörren). Med ambitionen att göra hela nedervåningen tillgänglig också för rullstolsburna gäster är vidden på entrén viktig att maximera så mycket som murväggarna tillåter.

Nedan följer några bilder från vårt grannskap som skall tjäna som inspiration, men som sagt, innan detta spännande lilla projekt är det mycket puts som skall bort.

Dörr 7

Klassisk dörrtyp med typisk nedre sparkskydd.

Dörr 4

Lite flottare och mer arbetad port

dörr 1

Dubbelport (ej aktuellt hos oss) med sparkskydd igen

Dörr 3

Kyrkoport från Alet-les.bains

Dörr 6

Urgammal port från grannhus i Peyriac

Dörr 2

Nygjord port från Alet-les-bains med ljusinsläpp ovan

lilja

…och en avslutande vår bild med franska liljor!

5 reaktioner på ”En välkomnande dörr

  1. Ah, the entrance door, one of the BIG decisions for us renovators and restorers!
    We though a lot about replacing our front door with something more reflective of the house’s ancient origins; but have decided that we will keep with our 1930’s door as it is in good shape.

    We have to buy a new door for the cave entrance from the street as the existing one is not safe or secure and does not fit!

    Gilla

  2. Pingback: Översvämningar, tillgänglighet och längtan till Aude | husifrankrike

  3. Pingback: På utflykt och besök hos en guldgruva för husrenoverare | husifrankrike

  4. Pingback: Dörrkapning | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s