Dörrkapning

En av flera effekter när man höjer golvet med 12 cm är att den inåtgående ytterdörren måste kapas, så nu var det dags för detta lilla projekt. Med hjälp av våra vänner från Apex häktade vi enkelt av dörren som är gjord i solid mahogny, någon gång på 50-talet gissar jag.

dörr sågning ekJag kunde själv bära in den i köket och lägga upp den för avkortning. Nu var frågan om den hade genomgående stålförstärkningar eller ej men jag mätte upp 12 cm och märkte ut var den skulle kapas.

Första utmaningen var att kapningen gick genom det nedersta av dörrens tre gångjärn vilket först gjorde mig bekymrad men när jag insåg att de vitala delarna av gångjärnet med tillräckliga fästpunkter hamnade på det som skulle vara kvar var det bara att skruva loss och kapa gångjärnet också.

Min vanliga sticksåg räckte precis för att nå igenom dörrens bastanta träkonstruktion och den typiska doften av nybryggt kaffe blandat med exotiska kryddor spred sig vartefter sågen åt sig igenom den gamla mahognyn. Inga stålförstärkningar spelade oss något spratt men förvisso var det en solid konstruktion.

dörr frankrike husNykapad

kapning dörr restaureraBiten som tjänt ut sin tid

Vips så var nu dörren 12 cm kortare och efter återmontering av gångjärnet bara att hänga tillbaka.

kortad dörr audeDagen efter fick den så en liten hålkälslist längs ned för att kasta ut regnvatten och sist men inte minst monterade vi en platta längs golvhålet så att inte kvarterets alla katter skulle få en ny samlingsplats i vårt kök innan golvplattan gjuts.

Förresten visade det sig när jag kollade stavningen att hålkäl stavas just så och kommer från tyskans ”Hohlkehle” som verkar betyda just list med konkav profil även om Google Translate översätter det med biff!!

Nu fungerar dörren bra så länge men ett framtida projekt blir helt klart att bygga en ny i ek efter medeltida modell och med bättre ljusinsläpp.

dörr medeltida frankrikeFörebild om än icke vad gäller skicket

dörr ek medeltidNyligare gjord förebild

3 reaktioner på ”Dörrkapning

 1. Glad this hear that you are keeping your door for now at least.
  Yes, light is a permanent issue in these village houses, our front door is probably only about 70-80 years old but has quite a large glass panel so we have decided to keep it.

  Gilla

 2. Yes, I do not have anythingh against our current door but with our ultimate goal to acheive more of a medieval touch I will replace it in the future (given that my carpenter skills will allow me to make a door of oak I haven’t even been close to such a project so far!)
  Best
  JP

  Gilla

 3. Pingback: Dörrar, dörrar och åter dörrar… | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s