Peyriac-Minervois för mer än hundra år sedan.

På vykortet från 1910 som Julien sänt till sina vänner i Langres när han återvänt hem till Peyriac efter den långa resan från nordöstra Frankrike, ser vi byn för mer än 100 år sedan.

Fortfarande, med franska snabba tåg eller motorvägar, tar det nästa en dag att tillryggalägga denna sträcka på 70 mil. Hur lång tid det behövdes 1910 med ångloksdrivet tåg från stationen i Peyriac vågar jag inte ens gissa.

rempart

På bilden ser vi huvudgatan Rue Jean Jaurès mot norr som ringlar ned mot floden l’Argent Double och på höger sida de gamla befästningsverken från medeltiden som är lika fina idag.

Jean Jaurés var för övrigt en av de ledande i fransk arbetarrörelse och dessutom pacifist och efter att i ett berömt tal yttrat orden ”skall vi verkligen starta ett världskrig” blev han mördad på ett kafé i Paris av en fransk nationalist och i samma veva startad det stora kriget.

L’ancien rempart – den gamla befästningen som kan ha sitt ursprung så tidigt som på 1160-talet är en del av stadens innersta ring runt kyrkan och det som var det gamla slottet där traktens store man vid denna tid Roger Trencavel, höll till. Rue de la ville där vårt hus ligger, är den gata som börjar precis utanför kortets högra kant och går rakt öster ut.

Man kan inte låta bli att undra vart personernas på bilden tankar gick vid 10-talets slut, en tid som tyvärr präglades av liknande osäkerhet, protektionism och ökande klyftor i samhället som vi ser idag.

Så det känns det bra att Peyriac-Minervois är en fredskommun. Nedan ser du samma vyn idag ur samma vinkel men med Googles fascinerande teknologi.

100-andplus-tard

7 reaktioner på ”Peyriac-Minervois för mer än hundra år sedan.

 1. Sadly the issues we have today are not new. I am sure that the medieval folk in your village and ours worried about these things also, though food and shelter must have been the greatest cares for many of them.

  With regard to Roger Trencavel, here below is a rough translation of how our village of Campagne-sur-Aude (Campanha) became a Knight Templar preceptory:-

  ”In 1147, Roger Trencavel, Viscount of Béziers and Carcassonne prepares for the second crusade, with Alphonse Jourdain Count of Toulouse. Falling gravely ill Trencavel, writing his will, yielded to the brothers of the templar Knights the place of Campanha as well as other property that he had pledged to finance his expedition. The Templars settled there and improved the defenses. The characteristic shape is still visible in the center of the village. The circular fort, dominated by a donjon, rises on a small mound in a loop of the Aude, the thirteen sides of its perimeter walls which towers up to a dozen meters; The whole is developed on a perimeter of about 220 meters, for an area of 2 000 m2.”

  http://www.templiers.org/campagne-sur-aude.php

  Gilla

 2. Pingback: Är det resan eller målet som är drivkraften? | husifrankrike

 3. Pingback: På fredskonferens i byn | hus i frankrike

 4. Pingback: Hemma i Peyriac igen! | hus i frankrike

 5. Pingback: Synliga stenar och stockar | hus i frankrike

 6. Pingback: In the mood for La Salle de Bains | hus i frankrike

 7. Pingback: Andra fönstret klart! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s