På fredskonferens i byn

En händelse som verkade som en tanke, var att jag första dagen vid mitt senaste besök i Peyriac-Minervois, vår by som är en av fredskommunerna i världen, möttes av en affisch som berättade om en föreläsning om fredssträvandena i Frankrike vid tiden för första världskrigets utbrott.

affiche paix peyriac

Jag har intresserat mig en del för stadens son Louis Barthas, som skrev en skrämmande ögonvittnesskildring av krigets vidrigheter under första världskriget, och jag har till och med tittat lite på möjligheten att börja ett projekt att översätta verket till svenska.

På onsdagskvällen smet jag lite tidigare från vårt elarbete och gick till samlingssalen på Le Mairie där ett ganska stort antal bybor samlats för att lyssna till och diskutera ett föredrag om Jean Jaurés och pacifistarena från 1914.

Jean Jaures aude.jpgI salen fanns en utställning där kända nobelpristagare och kvinnosakskvinnor från seklets början presenterades på skärmar alla med det gemensamt att de var aktiva pacifister. Traktens son Jean Jaurés var kanske den mest kände i Frankrike, han som grundade tidnigen l’Humanité och som mördades 1914.

conference pour paixEfter en 45 minuters föreläsning där jag förstod ungefär 60 % eftersom jag koncentrerade mig till 100% så följde en ganska livlig debatt varefter jag gick hem lite klokare och mycket hungrig för att äta Confit de Candard.

marie france byst.jpgSkulptur i samlingssalen som jag gissar är Marianne som ju symboliserar republiken

Macron portrait france.jpgTjusigt porträtt på President Macron

les drapeaux audeFrankrikes, EUs och Occitanies flaggor vackert draperade

 

2 reaktioner på ”På fredskonferens i byn

  1. Pingback: Musikalisk afton med Jyves och franska chansons. | hus i frankrike

  2. Pingback: Det är 100 år sedan… men värt att minnas i dessa tider! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s