A window of opportunity!

utsida

Med någon månad kvar tills vi är tillbaka i Peyriac och åter får sätta tänderna i restaureringen är det planering, planering och planering som gäller.

Självklart just nu med fokus på bottenvåningen med vatten och avloppsinstallation, eldragning och golvgjutning som är de första åtgärderna efter en mindre arkeologisk utgrävning på fyra ställen i golvet.

Sen kommer tankarna på kalkputsning av alla väggar och färgval men också rengöring av takbjälklaget som jag beskrev i förra artikeln.

Men är man nu lustdriven så kan det inte hjälpas att man då och då drömmer sig iväg och planerar för vårt medeltida fönster. I avvaktan på slutresultaten av våra dendrokronologiundersökningar och den stundande lilla utgrävningen då vi hoppas få ett byggår som vi kan utgå från i vidare utsmyckning och restaurering så går tankarna åt ett klassiskt medeltida fönster med blyinfattning.

Detta projekt kommer vi att utföra och har fått ett första godkännande av myndigheterna att genomföra men det är trots allt inte första prioritet. Dels behöver vi se om man kan hitta någon form av bidrag och sen måste vi hitta en hållbar teknik och då inte minst se om och hur man kan ersätta blyet med något mindre giftigt.

insida

Men visst kan man tillåta sig att drömma så länge. Drömma om…

kyrkfonster

…ett fönster som det i vår fina romanska bykyrka

non-figur

…ett med mer nonfigurativt motiv

vinmalning

..att välja mer världsliga motiv som vinodling

varg.jpg

…att välja motiv ur klassiska skrönor

trupet

…att avbilda medeltida människor

verktyg 2.jpg

verktyg.jpg

…att göra målningarna och fönstren själva med skicklig handledning

Ja, det är en värld av möjligheter som öppnar sig på samma sätt som det gjorde för våra föregångare som byggde huset för runt 500 år sedan!

6 reaktioner på ”A window of opportunity!

 1. Yes, it is always difficult to choose materials for an authentic restoration project..
  Lead is highly toxic of course . I created a painted leaded window in my 18thc cottage in UK.
  This was 20 years ago and I could find no acceptable safe substitute at that time!

  Our other important materials, lime plaster and limewash are also highly toxic and great care must be used. I think we restorers and renovators must walk a very difficult line with the many choices we must make on our projects.

  Go ahead and dream yourselves a beautiful window JP, then go ahead and have it made and installed! It will look wonderful

  Gilla

 2. Thanks for the feedback and yes, lime products are for sure dangerous if you get them on your skin or in your eyes while working but the good news is that they are quite natural and for sure not filled with persistent non-biodegradable chemicals.
  Best
  JP

  Gilla

 3. Pingback: La fenêtre Médiévale! | hus i frankrike

 4. Pingback: Vårt fönster mot medeltiden | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s