La fenêtre Médiévale!

Redan när vi guidade av vår mäklare första gången kastade blickarna på det som skulle bli vårt hus noterade vi det igenmurade fönstret på den imponerande västra gaveln.

Le Coin du Chateau

Lite visste vi då att vi skulle köpa huset och än mindre att vi efter ett antal månader skulle hitta en väl bevarad fönsteröppning bakom 40-talsväggarna i salen en trappa upp och omgående bestämma att vi skulle återskapa det till sin forna glans.

20151101_102323När vi vant oss vid tanken och också insett att det troligen inte finns så många möjligheter till bidrag för detta (de flesta franska bidrag bygger på rabatt på inkomstskatt och vi betalat bara andra typer av skatt) så beslöt vi oss för att starta en liten fond i all enkelhet för vårt fönsterprojekt.

I samband med min (JPs) nyligen timade 60-årsdag fick fonden en flygande start tack vara alla vänner som gästade mig och vänligen bidrog.

Vi har redan börjat titta på hur men med en hållbar teknik kan återskapa ett blyinfattat fönster (det finns alternativ till bly) eller hur vi möjligen kan hitta något begagnat. Hela processen innefattar en god dialog med kulturvårdande myndigheterna STAP i Carcassonne som vi har den bästa kontakt med.

GargoyleHustrun hos STAP i Carcassonne

Projektet innefattar också stenarbeten då det bland annat saknas en ”stenspröjs” satt horisontellt i övre delen av fönstret men som är borta.

tomt förnste

Ett oerhört spännande projekt som nu verkligen kommit igång!

3 reaktioner på ”La fenêtre Médiévale!

  1. Pingback: St. Göran och draken i Moux! | hus i frankrike

  2. Pingback: På jakt efter en stenhuggare | hus i frankrike

  3. Pingback: Vårt fönster mot medeltiden | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s