Massage för badrumsväggar…

– en introduktion till Tadelakt

En tidig morgon anträdde vi resan mot Apt, en liten stad utanför Avignon och målet var att lära mer om tadelakt-tekniken och träffa en av dess mästare, Jamal Daddis, som har sin Atelier Pitoresque i stan.

Efter dryga tre timmars bilfärd var vi framme i Apt, som dagen till ära hade marknad och med det var till bristningsgränsen fylld med bilar. Vi hittade den sista parkeringsplatsen och vandrade upp mot ateljén.

Atelier tadelakt franceHustrun i M Daddis färgsprakande ateljé

Herr Daddis hälsade oss välkomna i sin vackra ateljé och bjöd på Marockanskt mynta te och började berätta om tadelaktens bakgrund och hans egen resa för att återuppväcka denna unika teknik i vårt århundrade. Fritt översatt betyder tadelakt, massage vilket kommer sig av den ganska omfattande proceduren att putsa det halvtorra bruket med en sammetslen granitsten.

tadelakt mur decoEtt av många användningssätt för den vackra och fukttäta tekniken

Vi insåg snabbt att vår plan att göra badrummet i tadelakt var genial för att undvika alla de otäcka kemikalier som behövs för att annars göra ett godkänt våtrum idag. Tekniken uppstod troligen redan på 700-talet och användes i Nordafrika för att göra vattencisterner täta och var i full schwung när vårt hus byggdes på sent 1400-tal och bygger på att man använder ett kalk som kommer från en specifik plats utanför Marrakech.

Tadelakt aude aptVi köpte boken ”Le Tadelakt” som M Daddis skrivit för att kunna studera vidare hemma på vår kammare tills det att de blir dags att bjuda över M Daddis för att under några dagar tillsammans med oss fixa vårt badrum och lära oss tekniken hjälpligt. Mötet avslutades med att vi blev medbjudna till en workshop han senare under dagen skulle hålla på ”ôkhra, conservatoire des ocres et de la couleur” i Roussillon, cirka  10 minuter från Apt – men det blir en egen episod.

apt marche bio.jpgEtt av stånden med ekologiskt på Apts marknad

6 reaktioner på ”Massage för badrumsväggar…

  1. Pingback: Dörrstängning | hus i frankrike

  2. Pingback: 1000-årig våtrumsteknik | hus i frankrike

  3. Pingback: På jakt efter en stenhuggare | hus i frankrike

  4. Pingback: Tillbaka på jobbet! | hus i frankrike

  5. Pingback: Mureri och Nostradamus | hus i frankrike

  6. Pingback: Från Marrakech till Peyriac-Minervois | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s