Majonäs i olika kulörer

Några dagar försenade beroende på det myckna underarbetet var de så dags att grundmåla. Inte bara det utan först var dags att omsätta vår teoretiska blandnings-kunskap i äggoljig praktik. Första kvällen blötlägger man pigmentet genom att mixa pulvret i en påse med exakt 500 gram vatten.

20180401_201901_resizedExakta mängder och vikter är avgörande

Morgonen därpå är det så dags att göra äggoljan som är en stavmixad majonnäs på avslemmad kallpressad linolja och ekologiska ägg. Med tanke på att hela vårt projekt har 100 % hållbarhet som mål var det självklart med ekologiska ägg men glädjande nog är det också ett krav i det detaljerade receptet som ger uttryck för hur pass komplicerad kemi som denna uråldriga färgteknik kännetecknas av.

aude majonäs färgFramdukat!

ägg olja vågEkologiska ägg

majonäs färg mixerMängderna måste mätas upp på 5 gram när, har vi lärt oss hos Ateljé Temperamåleriet. När majonnäsen så var klarmixad efter 2 minuter var det dags att mixa i det våtlagda pigmentet från gårdagen och vips så hade vi en färg som var naturligt vacker, luktade gott och i princip är ätbar. Detta till skillnad från dagens färger som innehåller mängder av tillsatser av allt från lösningsmedel till konserveringsmedel.

20180403_110851_resized

Här i Frankrike möts man av avvaktande intresse för denna typ av färger som verkar ha glömts bort och här används mest av konstnärer.

Enda eftergiften är att äggoljetemperan är färskvara som bara håller ett par dygn i kylskåp.  Men nu är det dags att måla vilket blir fler egna episoder.

3 reaktioner på ”Majonäs i olika kulörer

  1. Pingback: Grundmålning | hus i frankrike

  2. Pingback: Att ekfärga medeltida ekbjäkar | hus i frankrike

  3. Pingback: Vadå hållbarhetsprojekt? | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s