En linteau från ovan

Den dagen vi hade en ackompanjatris som skulle få igång oss på tre projekt (öppna ny köksdörr, stänga den gamla och börja putsa köksväggar) blev jag som jag nämnde i en tidigare episod lite smått panikslagen när hon inledde med att säga att vi behöver en stödbjälke (lintau) att sätta in ovan dörrhålet av konstruktionsskäl.

Allt annat material hade jag ju införskaffat från våra bygghandlare. Men nu hade jag en halvtimme på mig (sen började siestan) att hitta en lintau och dessutom i ek eller douglasgran som ju är de enda träslag vi använder. Raskt iväg till våra båda bygghandlare – men nej de hade inga lämpliga mindre bjälkar och absolut ingen ek eller douglasgran i lager.

Men sade den trevliga damen på den andra bygghandeln jag besökte. – det finns en finsnickare (ébéniste / menuiserie) precis vid La Redorte och han är hemma för jag åkte precis förbi, testa där det kan vara värt ett försök!

ebeniste la redorte

Sagt och gjort 10 minuters färd till grannbyn La Redorte och mycket riktigt precis vid byns början finns L´Ébénisterie och de var mycket riktigt på plats och jobbade. Jag frågade om de möjligen hade en 120 cm lång bit ek som var ungefär 70 x 70 mm i dimension men båda skakade på huvudena och sa att de knappast hade något sådant hemma.

deux ebenistes la redorte

Men… vi kan ju gå bort och titta bland det överblivna virke vi har i ett hörn föreslog en av dem och jag var inte sen att hänga med. Jag såg den direkt ek, 125 cm lång och 70×80 mm – där stod den och väntade på mig det var ju nästan för bra för att vara sant.

Vi tog med den och jag frågade vad den månde kosta och fick direkt till svar att den kan du få och lycka till med din köksdörr. Jag börjar bli van vid den vänlighet som är karaktäristisk för folk härnere i Occitanie men detta var ju en nästan osannolik tur.

Snabbt tillbaka och jobba för att få den på plats, vilket synliggörs i följande bildserie.

lintau chene porte cuisineSå var den då hemma och klar att kapa exakt

lintau kil före gipsningFastkilad och redo att fixeras med Parisiskt gips

Platre parisien audeDetta gips används för detta men också för att formge utsmyckning på tak och väggar

blandning platre parisienneDet blandas ganska exakt och man har runt 10 minuter på sig att använda en sats

kladdig murare peyriacKladdigt är det speciellt när man är novis

klart för torkning från hallKlart att torka

putsat från hallTorrt, renslipat och klart

muraren värd en ölDagen avslutades med en mycket god bio öl

11 reaktioner på ”En linteau från ovan

  1. Pingback: Synliga stenar och stockar | hus i frankrike

  2. Pingback: Från daterat 50-tal till tidlös medeltid | hus i frankrike

  3. Pingback: Dörrar, dörrar och åter dörrar… | hus i frankrike

  4. Pingback: Finsnickeri är inte helt enkelt | hus i frankrike

  5. Pingback: Att hänga en dörr | hus i frankrike

  6. Pingback: En dörr från ovan! | hus i frankrike

  7. Pingback: Fransk ek består! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s