Dags att byta taket innan vintern!

mms_img-1973126084

I början av vår jakt på ett hus i Frankrike lärde vi oss ganska snart att på gamla stenhus är det främst taket som är den svaga länken. Ett nytt tak kostar från 150.000:- SEK och uppåt beroende på storlek, konstruktion och material. Redan från dag 1 när vi första gången funderade på att lägga ett bud på huset visste vi att taket på vårt hus måste göras om totalt. Nu är det dags!

Vi tog på ett tidigt stadium in en lokal, välmeriterad takbyggare och murare som dels hjälpte oss med en första statuskontroll av huset innan köp och som vi sedan bad om en offert på omläggning. I första skedet föreslogs takomläggning och ommurning av övre delen av korsvirkesväggen mot söder. Efter den djupare ”diagnostic” som APEX hjälpt oss med kunde vi tillsammans med vår entreprenör nu konstatera att korsvirkesväggen nog är OK men att hela taket skall göras nytt. Vi köper rivning, bortforsling av massor och timring av ny takstolskonstruktion med yttertakbeläggning samt tegel.

Nu kommer första tillfället att verkligen ta höjd för att detta skall bli en hållbar restaurering i ordets alla bemärkelser. Vi har bett att få in produktblad på de material som skall användas och har redan tagit beslut om att ersätta allt i offerten föreslaget tryckimpregnerat virke med Douglasgran (Oregon Pine) som naturligt har motståndskraft mot såväl termiter som andra odjur och är rötbeständigt och formstabilt. Den odlas lokalt i Sydfrankrike och är aningen dyrare i inköp.
Av tradition återanvänds 50 % av teglet (dalkuporna) som toppkupor för att dels spara på resurser och dels för att kontinuerligt få ett patinerat utseende på de så typiska gula tegeltaken.

I början av december är det dags – vi väntar med spänning!

2 reaktioner på ”Dags att byta taket innan vintern!

  1. Pingback: En lintau från ovan | hus i frankrike

  2. Pingback: Vadå hållbarhetsprojekt? | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s